- Jeg skulle gjerne deltatt i yrkes-EM igjen

RINGSAKER (NRK.no): Denne uken startet NRK1-serien "Yrkeslandslaget", der vi blant annet følger Mailene Balkøy før, i og etter yrkes-EM.

Ville deltatt i EM igjen

Mailene Balkøy er glad i yrket sitt, her står hun sammen med Lise Andersen (til venstre) og Hanna Hoel Sveum (til høyre).

– Jeg er så glad for at jeg fikk være med, sier Balkøy med et smil om munnen. Hun befinner seg på hotell Scandic-Ringsaker, der gjestene kan ta livet med ro.

Balkøy titter bort mot en endre mann.

– Kan jeg hjelpe deg med noe, spør hun på en innbydende måte.

Lite vet hotellgjesten, Jarle Storsveen, om at damen foran ham kan kalles en "Norgesmester".

Utfordringer

I løpet av tre dager skulle 24-åringen igjennom kategoriene "innsjekk og reservasjoner", "vanskelige spørsmål fra gjester" og "ekstraordinære hendelser".

– På de ekstraordinære hendelsene visste vi lite om oppgavenes innhold, sier Vang-jenta og legger til at hun var klar over at hun måtte håndtere en fødende gjest og en full gjest, men ingenting om at hun skulle bli anklaget for å ha stjålet.

Ifølge henne var det resepsjonistene som klarte å takle det uforutsette som viste mest kunnskap.

Mailene Balkøy

Før EM brukte Mailene mye tid på å finne det rette antrekket, noe domenene dessverre bestemte seg for å ikke vektlegge under poenggivningen.

Foto: Elise Vigeland Øyhovden

NRK-serie

– Jeg syntes det er så fint å kunne dele kunnskap om mitt yrke med andre, slik at også de kan se og lære av hva jeg driver med, forklarer Balkøy.

Og dagens Norge er avhengige av å utdanne dyktige yrkesfagarbeidere som henne, det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Om 20 år vil Norge kunne mangle nærmere 100 000 fagarbeidere.

– Konkurranser kan være et godt virkemiddel for å bedre yrkesfagets status, og akkurat det er veldig viktig, sier sekretariatsleder for WorldSkills Norway, Elisabeth Lange til NRK.

Hun forteller at Balkøy, og de 12 andre deltakerne, nå står fram som forbilder.

– Andre unge som syntes yrkesfag høres spennende ut kan se opp til dem, legger hun til.

Skulle gjerne vært med igjen

Selv strenge dommere, mye oppmerksomhet, kameraer og prestasjonspress ville Vang-jenta gjerne deltatt igjen.

– Men det kan jeg ikke, du får bare én sjanse, sier hun.

Og da får en fjerdeplass gjøre nytten.

– Jeg er jo fornøyd, jeg er jo det.