Hai Hang

MINNER: Det vonde ble snudd til noe positivt for Hai og familien. Store deler av søskenflokken bor i dag i Oslo, mens Hai bor i nærheten av Hamar med kona Turid og to barn.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Vokste opp i det som ble stemplet som «rasist-bygda»: – Gjestene våre sov med hjelm

BRUMUNDDAL (NRK): Vietnamesiske Hang Hai (39) vokste opp i Brumunddal på 90-tallet. I dag er han stedets mest kjente kokk.

Brumunddal, 31.08.1991: Den kjente innvandringsmotstanderen Arne Myrdal kommer til Brumunddal for å holde en appell mot innvandring. Myrdal har fått tillatelse til å holde et to timer langt møte fra klokka 12. Det hele ender med et kraftig sammenstøt mellom antirasister og rasister.

Flere hundre mennesker slåss, det er antirasister og blitzere mot rasister og nynazister. Det blir kastet flasker og andre gjenstander. Mobben er utstyrt med stokker, jernstenger, kjetting, flasker med bensin og batterisyre. Opprøret utvider seg i retning E6, som blir sperret av.

Politi med skjold og hjelmer må holde den rasende mobben borte slik at de vel 100 blitzerne kan plukkes opp av tre busser.

Arne Myrdal

OPPRØR: Arne Myrdal, under en demonstrasjon hos sympatisører i Brumunddal. Antirasister fra Blitz og de fleste politiske partier fikk tillatelse til å arrangere en motdemonstrasjon, og ble senere angrepet av Myrdals menn. Bildet viser Arne Myrdal under møtet, sammen med en tilhenger med kølle. Myrdal døde i 2007.

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Hamar, 2016: Hai Hang sitter i den ene restauranten sin på kjøpssenteret CC i Hamar. Hang ble født i Vietnam, i en familien med kinesiske røtter. Som så mange andre vietnamesere flyktet de på slutten av 70-tallet, vekk fra krig og begynnende kommunisme.

– Etter at jeg har fått barn selv, har jeg skjønt mer av hva slags dramatikk det lå bak dette. En slik flukt, med barna og det hele, det gjør man bare ikke frivillig. Det må ligge et sterkt press bak, før en familie velger å forlate landet sitt, sier Hai, og trekker parallellen til dagens flyktninger.

Familien Hang var tallrik, seks barn og to voksne flyktet fra Vietnam. Hai da var seks-sju måneder gammel. Etter en dramatisk båtreise, ble de tilfeldigvis plukket opp av en norsk oljetanker. Slik kom familien til Norge, og etter hvert til Brumunddal ved Mjøsa.

Bygda der innvandrere ble slått ned, og ungdommer gikk med «Norge for Nordmenn»-jakkemerker.

Video Brumunddal dagen derpå

Se Dagsrevyen-reportasjen fra Brumunddal, sendt 01.09.1991.

Vokste opp i «rasist-bygda»

Hai minnes en barndom som var fin, men også utfordrende. Det var ikke bare-bare å være innvandrer i bygda som en periode på 90-tallet var kjent som det kanskje mest rasistiske stedet i Norge.

– Det var sjelden hele ruter hjemme hos oss i perioden på begynnelsen av 90-tallet, forteller Hai Hang.

Etter at jeg har fått barn selv, så har jeg skjønt mer av hva slags dramatikk det lå bak dette. En slik flukt, med barna og det hele, det gjør man bare ikke frivillig.

Hai Hang, om familiens flukt fra Vietnam i 1977

En tid var det så mange skader at politiet satte opp planker foran vinduene.

– Vi bodde midt i sentrum, og jeg husker at det var mye bråk. Særlig husker jeg lyden av mopeder, da fulgte det gjerne oppstyr med, forteller Hai.

Hai Hang i restauranten sin på CC på Hamar

RESTAURANT: Hai har i dag fem restauranter, blant annet denne på Hamar. Han har også åpnet en filial i Brumunddalen. – Det var et sterkt øyeblikk, å få åpne restaurant i Brumunddalen. Vi har fått så mange varme ord, det betyr mye, sier Hai.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han forteller at det meste kjente stedet for bråk, ble kalt «mobiltomta».

– Hvis vi klarte å unngå den tomta på vei til eller fra håndball- eller fotballtrening, så gjorde vi det. Der ble det ofte slagsmål, forteller Hai.

Hai Hang på armen til en av de lokale som hjalp familien

Hai Hang på armen til en av de lokale brumunddølene som hjalp familien.

Foto: privat

Blodbad i gangen

Han forteller at de hadde mange venner blant lokalbefolkningen i Brumunddalen, folk som ofte hjalp dem.

– Det kunne være foreldre til venner som hentet og kjørte, eller de tilbød oss å bo hos dem i helgene for å komme oss unna sentrum, forteller Hai.

Mange som var på besøk hos familien, valgte å sove med hjelm. De ante ikke hva som kunne skje, og var redde for at steiner skulle komme flygende gjennom vinduene mens de sov. Hai husker særlig én gang, da det atter en gang hadde vært ramponering av huset deres.

Familien Hang, på 80-tallet. Hai i brungul genser.

Familien Hang i Brumunddalen på 80-tallet. Hai i brungul genser.

Foto: privat

– Far ble lei, han ville gå ut og konfrontere bråkmakerne. Men han rakk ikke si noe, før han rett og slett fikk juling av gjengen med ungdommer. Jeg husker han kom inn igjen, og da lå han i gangen. Det var et blodbad rundt ham.

Puta de la faren på, ble rød av alt blodet. Den var opprinnelig hvit.

– Likevel klarte far å snu tankegangen vår. Det var ikke vi som trengte hjelp, men ungdommene som gikk løs på oss. Mor var enig, det var aldri snakk om hevn. I stedet var det tilgivelse som var gjennomgangstemaet hos oss, og alle vi ungene lærte at det gikk bare utover oss selv dersom vi gikk rundt og var sinte på dem som ville oss vondt.

Brumunddal 2016: Det rigges til Ringsakergalla, en stor dugnad og fest i bygda som for få år siden fikk bystatus. Kultursjef i Ringsaker, Asle Berteig, står i bresjen for arrangementet, som i år har fått tittelen «Store navn, sterke stemmer». Hai er invitert gjest til arrangementet, sammen med kona Turid.

Berteig møtte Hai første gang på åttitallet, da den nåværende kultursjefen var lærervikar.

– Da var Hai en liten gutt, husker jeg. Seinere møttes vi igjen i arbeidet med West Side Story, der femten år gamle Hai spilte en av innvandrerguttene, forteller han.

Hadde ikke folk hatt troen på meg, hadde ikke jeg blomstret heller. Det er det det handler om, å tro på folk.

Hai Hang

Den kjente musikalen har nettopp utfordringer rundt innvandring som tema, og er på ny relevant med innvandringsstrømmen vi opplever i Norge på 2010-tallet. Ringsakergallaen har i år et innslag fra West Side Story anno 1992, med blant annet Anders Baasmo Christiansen.

Elisabeth Nor Syverinsen og Anders Basmo Christiansen

1992: Elisabeth Nord og Anders Baasmo Christiansen i hovedrollene i West Side Story.

Foto: Bilde utlånt av Wenche Wedvik Hagen/Hamar Arbeiderblad

Hele innslaget skal minne folk på det som skjedde den gangen, og at arbeidet mot rasisme aldri må ta slutt. Musikalen ble den gang satt opp som et positivt tiltak for å få bygda vekk fra rasiststempelet på tidlig 90-tall.

– Vi la bevisst flere av øvingene til ungdomsklubben, forteller Asle, som hadde ansvar for regien.

– Det var der mye av uroen oppsto, og ved å legge øvingene dit, håpet vi å roe ned gemyttene og skape positive møter mellom ungdommer, sier Asle.

Video Slaget i Brumunddal

Se video fra brumunddalsslaget. Bildene fra opptøyene er filmet av Frithjof A. Lilje Riis.

Brumunddal 31.08.1991: Flere blir lettere skadet i tumultene i sentrum, men politiet kaller det et under at ikke flere ble skadet da flasker og stein suste inn blant folkemengden på vel et par tusen mennesker.

Igjen står Arne Myrdal som vinneren av slaget. Brumunddølene er ikke fornøyd med tingenes tilstand, det er ikke slike de egentlig er. De opplever tvert imot at det er en liten gjeng som ødelegger for alle med sine rasistiske holdninger.

Brumunddal 19.09.1991: Arne Myrdal kommer tilbake til bygda tre uker senere. Politiet bruker flere dager på å legge en strategi for møtet, og Myrdal blir plassert på en bru midt i sentrum. Dermed har politiet god oversikt, og full kontroll over situasjonen.

Men stemningen i Brumunddal er en totalt annen enn ved forrige møte. Om lag 4 000 mennesker viser sin stille protest ved å snu ryggen til da Myrdal begynner å tale. Alt foregår i rolige former, og de 90 politifolkene kan nøye seg med én pågripelse for fyll og ordensforstyrrelse.

Det var på ungdomsklubben mye av uroen oppsto, og ved å legge øvingene dit, håpet vi å roe ned gemyttene og skape positive møter mellom ungdommer.

Asle Berteig om øvingene til West Side Story i 1992

Lederne i aksjonen «Brumunddal mot nye veier» kaller det hele en seier for Brumunddal i kampen mot rasisme.

– Det var et stort øyeblikk for oss, og særlig mor, at brumunddølene valgte å vende ryggen til Myrdal. Hun og far hadde valgt å bli, i stedet for å flytte. Dessuten ble protesten mot Myrdal en «stille protest», som var veldig lik hennes egen tankegang om å ikke ta igjen med samme mynt, forteller Hai.

Asle Berteig

ENGASJERT: Asle Berteig står i bresjen for Ringsakergallaen. Han var også med i gjengen bak West Side Story i 1992. – Arbeidet mot rasisme må aldri ta slutt. Familien Hang er et strålende eksempel på god integrering, sier han. Arkivfoto.

Foto: Mette Finborud Børresen

Brumunddal, november 2015: Det er tid for julegrantenning i bygdebyen ved Mjøsa. Hvem andre enn Hai Hang får æren? Og talen han holder, går rett hjem hos de mange tilhørerne.

– Det var så riktig, og i tillegg deltok sangeren Helene Bøksle. De to gikk så fint sammen. Hai fortalte sin historie, og han takket Brumunddalen og folkene der for oppveksten sin der. Det var ikke mange som gikk derfra uten tårer i øynene, forteller Asle.

At Hai nettopp har åpnet sin egen restaurant i Brumunddal, er også viktig for både ham selv og mange i byen.

Hai på CC

HAI: Hai Hang deler mer enn gjerne æren for restaurantene sine. Her er han blant mange av de ansatte, i et stort bilde som henger utenfor restauranten på CC på Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Hamar, januar 2016: Hai skal, i tillegg til å være gjest, levere maten til årets Ringsakergalla. Han forteller om hva som har gjort at han har blitt den han har blitt, en av Ringsaker og Hamars mest kjente kokker, og eier av en hel restaurant-kjede.

– Jeg starta et cateringfirma i 2002, og en lunsjrestaurant i Hamar 2004. Slik starta det. Det var mange som ikke hadde troen, for folk var trofaste mot matpakkene sine. Men det fungerte. Det å se ting snu, og det å se folk blomstre, det gir meg veldig mye, sier Hai.

Hai har i dag fem restauranter, og de over 100 ansatte kommer fra over 20 nasjoner.

– Jeg har bygd opp en kultur der vi er mer opptatt av hvilke holdninger har, enn hvor folk kommer fra, sier Hai.

Han tror selv at bakgrunnen hans fra Brumunddalen har gjort at han lettere åpner dører for andre med utenlandsk bakgrunn.

– Hadde ikke folk hatt troen på meg, hadde ikke jeg blomstret heller. Det er det det handler om, å tro på folk, avslutter Hai.

Hai sammen med Wolfgang Zlamalik som har jobbet for Hai siden mars 2005

Hai sammen med Wolfgang Zlamalik som har jobbet i firmaet siden mars 2005.

Foto: Linda Vespestad / NRK