Vurderer helikopter for å ta ut skadeulven

Møtet med sauebønder på Hadeland gjorde inntrykk på politikerne. Landbruksminister Jon Georg Dale lover å gjøre alt han kan for at skadeulven blir tatt ut.

ErnaSolberg og Jon Georg Dale på Hadeland

BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg og Jon Georg Dale sier regjeringen vil bistå alt de kan for at ulven som har gjort stor skade i saueflokker på Østlandet blir tatt ut. Nå åpner de for jakt med helikopter.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Statsminister Erna Solberg kom til Gran torsdag kveld sammen med landbruksministeren for å få vite mer om saueskadene og ulvejakta.

De er bekymret over situasjonen, og nå åpner landbruksministeren for at det kan tas i bruk helikopter.

– Dette er et prioritert beiteområde og det pålegger oss et ansvar som vi har tenkt å ta. Det skal ikke stå på innsatsen fra vår side, sa Dale.

Det er tett granskog i området, og derfor vanskelig å jakte med helikopter. Bøndene har likevel ønsket dette, og Dale er nå villig til å gi det et forsøk.

– En dramatisk situasjon

Erna Solberg og Jon Georg Dale på Gran

STATSMINISTER PÅ ULVEJAKT: Erna Solberg hilser på en av de spesialtrente hundene som brukes i jakta på ulven på Hadeland.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Mer enn 120 sauer og lam er drept eller avlivet etter ulveangrep i Akershus og Oppland de to siste ukene.

– Vi har sett fortsatt levende, men alvorlig skadede sauer. Det er bilder som gjør inntrykk og det må derfor brukes andre metoder for å få felt denne ulven som er i et område den ikke skal være. Det er lav terskel for å sette i gang jakt i dette området, sier Solberg.

Rovdata har undersøkt ekskrementer som viser at ulven er ei tispe som kommer fra Kindlareviret, på grensa mellom Dalarna og Örebro i Sverige.

– Dette er en vanskelig sak for regjeringen, men det er en enda vanskeligere situasjon for bøndene. De er glade i dyrene sine og opptatt av dyrevelferd. I tillegg er det også næringsgrunnlaget deres, sier statsministeren.

Flere politikere besøkte jaktområdet på Gran i dag.

– Dette er et område der ulven ikke skal være og derfor ble det gitt raskt tillatelse for jakt, sier statsministeren.

Regjeringen har for første gang gitt tillatelse til å bruke spesialtrente hunder i jakta. Disse ble tatt i bruk denne uka.

Jegerne er avhengig av ferske spor, ikke eldre enn seks til åtte timer, for at hundene kan følge sporet.

– Det er ikke mye jeg kan om ulvejakt. Det har ikke vært så mye av det i Norge, men det jeg har forstått er at det er vanskelig, derfor må vi være åpne for andre metoder for å jakte på den, sier Solberg.

Flere politikere på besøk

Det er ikke bare statsministeren som har vært i ulveområdet i dag. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale og Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik har også vært på besøk.

Hadia Tajik

Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik besøkte også ulveområdet på Gran i dag.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Det er sterkt og se bilder og høre historier om sauer som har blitt drept og skadet av ulv. Jeg forstår frustrasjonen, derfor er det viktig at ulven tas raskt ut og at det blir lagt til rett for tillatelser, sier Tajik.

Kjetil Ulset som representerer sauenæringa setter pris på at politikerne tar seg tid til å komme for å få mer kunnskap om skadeomfanget av ulven.

– Det er flott at politikerne synes dette er viktig nok. Dette er større og verre enn man kan forestille seg. Det har gått 120 sauer på et par uker, så det er jo en stor tragedie. Derfor er det fint at politikerne prioriterer dette, sier Ulset.

Jon Georg Dale besøkte jaktområdet på Gran i dag.

– Jakta skal intensiveres for å få tatt ulven, sier landbruksministeren.