Siktet gutt (16) i Vinstra-saken er ikke strafferettslig tilregnelig

Gutten som er siktet for knivdrap på en jevnaldrende jente på Vinstra i fjor er ikke strafferettslig tilregnelig, ifølge en foreløpig rapport.

Politiet på åstedet på Vinstra

ÅSTEDET: Politiet fikk bistand fra Kripos for å gjennomføre åstedsundersøkelser etter drapet i fjor høst. Et telt ble satt opp for å sikre spor under etterforskningen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Den 16 år gamle gutten som ble pågrepet 31. oktober i fjor har erkjent å ha utført drapet, men det har kommet ut lite informasjon om hva han har forklart i avhør.

Nå er en foreløpig sakkyndigrapport om gutten klar. Rapporten er utarbeidet av to sakkyndige som er oppnevnt av tingretten.

Den konkluderer med at siktede ikke er strafferettslig tilregnelig.

Det er kun konklusjonen i rapporten som er offentliggjort.

Varetektsfengslet på barnevernsinstitusjon

Tenåringen, som er hjemmehørende på Vinstra, har vært varetektsfengslet på en barnevernsinstitusjon siden drapet. Han hadde brev- og besøksforbud, men dette ble senere opphevet.

Mandag ble han varetektsfengslet i to nye uker.

Tiltalen mot ham er fortsatt ikke klar, men rettssaken skal etter planen starte i tingretten på Lillehammer 17. juni.

Guttens forsvarer, Nora Hallén, sier hun fikk rapporten torsdag.

– Vi er kjent med rapporten og jeg vil gjennomgå den sammen med min klient, opplyser hun.

Politiet vil ikke kommentere rapporten nå.

NRK har også vært i kontakt med bistandsadvokaten til familien til den avdøde 16-åringen, Nina Bråthen Hjortdal. Hun skriver i en sms at hun har blitt orientert om konklusjonen, men at hun ikke ønsker å gi en kommentar før hun har fått satt seg inn i selve rapporten.

Kan ikke straffedømmes

Det at en person ikke er strafferettslig tilregnelig, vil si at vedkommende blir regnet som psykotisk eller at han eller hun hadde sterkt nedsatt bevissthet da handlingen ble utført. Lovbryteren kan dermed ikke dømmes til straff, men kan bli dømt til tvungen omsorg eller tvungent psykisk helsevern.

Rapporten fra de sakkyndige som har vurdert den siktede 16-åringen, skal nå vurderes av Den rettsmedisinske kommisjon. De fungerer som en kontrollinstans for de sakkyndige.

Selv om rapporten blir godkjent av kommisjonen, vil konklusjonen som regel prøves av en domstol.

– I siste instans er det domstolen som bestemmer om de er enige i de sakkyndiges konklusjon. Men stort sett hører domstolen på de sakkyndige, sier spesialist i rettspsykiatri, Pål Grøndahl.

Drept i nabolaget

Det var 31. oktober i fjor at 16 år gamle Laura Iris Haugen ble funnet knivstukket og drept i et nabolag på Vinstra i Nord-Fron kommune. Den jevnaldrende gutten ble pågrepet på åstedet bare tolv minutter etter drapet.

Tenåring død etter knivstikking på Vinstra

AVSPERRET: Drapet skjedde i et boligstrøk i sentrum av Vinstra. Flere naboer skal ha observert både gutten og jenta i forkant av knivstikkingen.

Foto: Bård Bårdløkken / NTB scanpix

De to hadde gått i samme klasse på ungdomsskolen, og hadde nettopp begynt på samme videregående skole da drapet skjedde.

I tillegg til drap er gutten også sikta for grov vold etter å ha knivstukket en mannlig nabo i 50-årene i beinet. Mannen skal ha kommet til for å forsøke å forhindre drapet. Han ble ikke alvorlig skadet.

Tenåringen skal etter det NRK kjenner til ha hatt en egen Youtube-kanal med videoer av drap og skoleskytinger. Videoene ble lagt ut så sent som uken før drapet. Politiet har bekreftet at guttens datavaner er en del av drapsetterforskningen.

Nord-Fron kommune har bedt Fylkesmannen i Innlandet granske kommunen etter drapssaken. Et mål er å avdekke om noen har hatt informasjon som det burde vært varsla fra om.

Les alt om saken her:

Lokalsamfunnet sterkt preget

Drapet gikk sterkt inn på det lille lokalsamfunnet i Gudbrandsdalen med knappe 5000 innbyggere. Hundrevis av røde roser ble i løpet av få dager levert til den videregående skolen der både den drepte jenta og gutten var elever.

En minneprotokoll full av hilsener til den avdøde jenta vitnet om et stort savn blant medelevene på den lokale skolen. Da den 16 år gamle jenta som mistet livet ble gravlagt var Sødorp kirke fylt til randen.

Begravelse på Vinstra

FULLT: Sødorp kirke var fullsatt da 16 Laura Iris Haugen jenta ble gravlagt i midten av november i fjor.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix