Hopp til innhold

Vindturbin veltet i Sverige – stopper turbiner i Norge

– Jeg har aldri opplevd lignende, sier leder for vindkraftverket i Våler.

Ei vindmølle kollapset på Aldermyrberget utenfor Jörn i Sverige. Fem vindturbiner i Norge er stoppet som følge av kollapsen.

En vindturbin kollapset på Aldermyrberget utenfor Jörn i Sverige. Fem vindturbiner i Norge er stoppet som følge av kollapsen.

– Dette er kjempedramatisk! Jeg har jobbet med vindkraft i mer enn ti år, og har aldri opplevd noe lignende, sier daglig leder i Austri Vind, Magnus Axelsson.

Magnus Axelsson, daglig leder i Austri Vind.

Magnus Axelsson er daglig leder i Austri Vind. Han sier selskapet ikke tar noen sjanser og venter på klarsignal for å starte turbinene igjen.

Foto: Austri Vind

I slutten av november kollapset en hel vindturbin i Aldermyrberget vindpark i Sverige. Hendelsen ble omtalt i SVT allerede da, men ble allment kjent i Norge først da Teknisk ukeblad omtalte hendelsen denne uka.

Fem turbiner i Kjølberget vindkraftverk i Våler er nå stoppet som følge av hendelsen. De er av samme type som den som kollapset.

– Her tar vi ingen sjanser. Vi kompromisser ikke med sikkerheten, sier Axelsson.

Vingen løsnet fra maskinen

Det er verdens største vindturbinprodusent, danske Vestas, som har laget de aktuelle turbinene. De foreløpige undersøkelsene viser at svikten ligger i selve sammenføyningen mellom vingen og motoren.

Kollapset vindturbin

230 meter med vindmølle kollapset i Aldermyrberget i Sverige.

Foto: Tommy Forsberg / SVT

– Vi har blitt fortalt at den har løsnet, men fortsatt å gå rundt. Det skal ha gjort at den til slutt kollapset fullstendig, sier Axelsson.

Det skal være 13 vindturbiner i Kjølberget når prosjektet er ferdig. Axelsson forteller at 15 av de totalt 39 vingene som skal svinge seg i parken er av den aktuelle typen.

– For oss får ikke dette andre konsekvenser enn at det tar lengre tid før parken blir ferdigstilt. Det kan ta noen måneder før granskingen er gjort, men i det store perspektivet har jo ikke det så mye å si, sier han.

Omstridt vindkraftverk

Kjølberget vindkraftverk rakk å bli omstridt før byggearbeidene startet. Etter at kommunen sa ja til anlegget, tok det så lang tid før arbeidene startet at Sivilombudsmannen uttalte at selve byggingen var ulovlig.

Selv om anlegget er nesten ferdig må Austri Vind sende ny søknad om bygging, som skal behandles i februar. Byggearbeidene fikk imidlertid fortsette i påvente av ny behandling.

10 av 13 vindturbiner rager allerede over tretoppene i Våler, men fem av dem står stille og de siste tre blir ikke satt opp før den danske produsenten har konkludert hvorvidt vingene må byttes ut, eller ei.

Vindmøller i Kjølberget i Våler

Det skal bygges 13 vindturbiner i Kjølberget. Ti av dem er på plass, men nå er halvparten av dem stanset.

Foto: Austri vind