Ville ha sex med datteren og venninnen hennes

Det sa den hovedtiltale moren til sin eldste datter i en telefonsamtale for et års tid siden. Samtalen handlet stort sett om sex.

Tegning fra rettsaken: Den eldste datteren til hovedtiltalt mor forklarer seg i retten.

Den eldste datteren til den hovedtiltalte moren forklarer seg i retten i dag.

Foto: Esther Maria Bjørneboe

Aktor i overgrepssaken i Alvdal, Iris Storås, ville ha telefonsamtalen avspilt som bevis mot moren i saken. Morens forsvarer, Steffen Brandstad, protesterte, men ble ikke hørt.

Ingen vanlig mor-datter-samtale

Det var datteren (25) som tok opp telefonsamtalen uten at moren visste om det. Det var ingen vanlig samtale mellom mor og datter. Det var svært mye snakk om sex.

Moren sa blant annet dette til datteren:

– Kjenner du noen smågutter som liker damer over 40 år da?

– Da vil jeg ha sex med deg og NN og de der små gutta.

Morens forsvarer anmerket at klienten hans var full, og ikke husket noe av samtalen.

(Artikkelen fortsetter under TV-saken.)

Video Lovet 60 000 kroner for å bli surrogatmor for sin mor

Reporter Kurt Sivertsen/fotograf Bjørn Anders Sørli.

60.000 for å være surrogatmor

I en annen telefonsamtale spurte moren om datteren ville være surrogatmor for henne, slik at hun kunne få flere barn.

Datteren har vitnet i retten i dag og bekrefter begge samtalene.

– Jeg skulle få 60.000 kroner for å være surrogatmor. Jeg skulle få 30.000 først, og 30.000 etter at barnet var født, sa datteren.

Etter denne samtalen reiste datteren på besøk til moren og spurte om hun mente alvor. Da var svaret at det var den hovedtiltalte stefaren som hadde foreslått det.

Bekymret for småsøsknene

Den nå 25 år gamle datteren til den hovedtiltalte moren bodde sammen med moren, de to småsøsknene og faren til de to minste barna i Gjerdrum til hun var 12 år og familien flyttet til Alvdal.

Hun fortalte at det var mye røyking og hasjbruk hjemme hos dem og at stefaren hennes var voldelig. Hun var bekymret for de to små halvsøsknene sine.

Da hun var 15 år sendte hun en bekymringsmelding til barnevernet i Alvdal.

De ønsket å snakke med henne, men barnevernet i Gjerdrum, som hun var under omsorg av, mente de ikke kunne basere en sak på det en 15-åring fortalte, og dermed skjedde det ikke noe mer, fortalte hun gråtkvalt i retten i dag.

– Gjorde det riktige

Ordfører i Gjerdrum kommune, Hanne Bakke von Clemm, venter på granskning fra Fylkesmannen.

– Jeg mener fremdeles at vi gjorde det som var riktig den gangen, men vi er åpne for at vi kan ha gjort feil og da legger vi oss flate for det. Vi har i dag sendt over alt til Fylkesmannen for tilsyn. Dette er en forferdelig vanskelig og trist sak, sier ordføreren.

- Rart at de sov i samme seng

Da datteren ble eldre og var på besøk i Alvdal, var det mange ting hun reagerte på.

Mannen som var samboer med moren i årene før 2003 skal ha sendt sex-meldinger til henne og ringt og stønnet i telefonen. Moren sa hun ikke visste om det. (Denne mannen vitnet i går og har tidligere vært siktet i overgrepssaken).

Da datteren og en venninne kom på besøk, kysset moren dem begge på munnen til velkomst.

Tungekyss, spurte aktor?

– Ja, det var litt spesielt ja, sa datteren.

Da den hovedtiltalte 64-åringen flyttet inn til moren, oppfattet hun ham som ganske vanlig, men kanskje litt kald. Hun var skeptisk.

Hun reagerte på at moren, 64-åringen og de to småsøsknene sov i samme seng. Og hun reagerte på at det var mye drikking, nesten hver dag.

- Alt var veldig spesielt

Hun fortalte at halvsøsteren (den yngste datteren til moren) var veldig sint. Hun fikk lite kontakt med henne. Halvbroren (den yngste sønnen til moren) fikk hun mer kontakt med. Han var veldig kontaktsøkende, sa hun.

– Hadde du bekymringer for småsøsknene dine mens de bodde sammen med den tiltalte stefaren, spurte bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad-Hansen.

– Ja, jeg syns alt var veldig spesielt, svarte datteren.

Også den eldste datteren mener moren begynte å drikke etter at den tiltalte stefaren flyttet inn. Og hun fortalte at det som regel var når moren var full, at hun ringte til henne og snakket om sex.