Ville bli den beste cannabisdyrkeren i Norge

Ringsaker-mannen som er tiltalt for å ha dyrket og solgt store mengder cannabis, forklarte i Hedmarken tingrett i dag at han ønsket å bli den beste cannabisdyrkeren i Norge.

Hamar tinghus

Mannen, som er tiltalt for å ha dyrket og solgt store mengder cannabis, erkjenner dyrking og salg, men nekter for at det er snakk om så mye som politiet mener. I dag startet rettssaken mot Ringsaker-mannen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Mannen som er i 50-årene, skal ha dyrket minst 104 kilo cannabis, og for å ha solgt minst 88 kilo marihuana til en eller flere personer på Østlandet.

Salgsverdien er anslått til 3,5 millioner kroner, og det er tatt beslag i tiltaltes eiendommer og biler for inndragning av beløpet. Han er i tillegg tiltalt for brudd på våpenloven.

Rettssaken mot mannen startet i dag.

Begynte med eget bruk

I retten i dag forklarte han at han gikk på en smell i 2002-2003, og begynte å bruke hasj. Det førte til at han skaffet seg ti cannabisplanter til eget bruk. Det ble mer enn han sjøl brukte, og derfor begynte han å selge.

Iris Storås, John Arild Aasen

Aktor i saken, statsadvokat Iris Storås og mannens forsvarer, advokat John Arild Aasen før rettssaken startet i Hedmarken tingrett torsdag.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Og etter det så bare økte produksjonen, forklarte Ringsaker-mannen i retten.

Han traff hovedmottakeren tilfeldigvis i en butikk i Oslo som selger produksjonsutstyr til plantedyrking. Man kan få kjøpt dette på for eksempel Plantasjen også, men Oslo-butikken hadde spesialisert seg på slikt utstyr, forklarte mannen.

Ville være best

Han har forklart at han produserte 130 kilo marihuana i perioden 2004 til 2011, men hevdet i retten at det er et altfor høyt anslag etter å ha regnet på det igjen.

Ifølge tiltalen skal han ha dyrket minst 104 kilo og solgt minst 88 kilo. Mannen er tidligere idrettsmann og trener, og forklarte i retten at det var viktig for ham å produsere bra cannabis.

Hamar tinghus

Mannen risikerer seks års fengsel, hvis han blir dømt.

Foto: Knut Sveen / NRK

Han deltok blant annet på en cannabisfestival i Amsterdam som kårer de beste stoffene. I retten forklarte han at han var på topp tre som cannabisdyrker i Norge.

– Jeg ville bli den beste cannabisdyrkeren i Norge. Jeg drev med forsøk og leste på nettet om produksjonen for å få den beste smaken og lukten, sa han i Hedmarken tingrett.

Dokumenterte salg og produksjon

Han har selv dokumentert regnskapene sine på regneark som er beslaglagt av politiet. Den tiltalte førte ikke bare regnskap over økonomien, men også over hvor mye han produserte og solgte hver måned, og gjødselbruk.

Av regnskapet går det for eksempel fram at han hadde et produksjonsuhell i de to siste månedene i 2010, noe som førte til null salg.

– Det var mye å gjøre, forklarte mannen.

De tre siste årene solgte han for 100 000 kroner hver måned til hovedmottakeren i Oslo. I retten kunne han ikke forklare hvor pengene ble av. Han forklarte også at han tjente noe på salg av frimerker og mynter.

– De ble bare borte. 20 000 kroner gikk til innkjøp av næring, utstyr og lignende. Ellers bare forsvant pengene til forbruk.

Han forklarte videre at han ikke hadde kjøpt noe spesielt, noe aktor Iris Storås stilte seg undrende til. Tiltalte benekter at pengene er satt på en utenlandskonto, men forklarte at noe ble plassert på en bankkonto.

– Hovedmottaker pågrepet i forrige uke

Mannen som politiet mener er hovedmottaker ble pågrepet i forrige uke.

– Han skal være mottaker av noe av dette stoffet. Det påvirker slik jeg ser det ikke vår. Den kan gå som planlagt, sier aktor Iris Storås.

Mannens forsvarer John Arild Aasen er av en annen oppfatning, og mener at saken må utsettes.

– Årsaken til det er at denne personen som har vært etterlyst i mange år endelig for noen dager siden ble pågrepet av politiet. Hans forklaring kan være til interesse i vår sak. Vi etterlyser nærmere omstendigheter omkring den saken.

Beslagla store mengder

Politiet beslagla cirka 1000 marihuanaplanter på to adresser i Ringsaker i 2011.

Trond Blikstad

Krimsjef ved Ringsaker lensmannskontor, Trond Blikstad, har vært hovedetterforsker i saken.

Foto: Knut Sveen / NRK

Strafferammen i henhold til tiltalen er fengsel mellom tre og 15 år. Straffen avhenger av hvor mye cannabis retten mener det er bevist at tiltalte produserte og solgte.

– Han er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 162, tredje ledd. Det vil si grov narkotikaforbrytelse. Det er tale om et betydelig kvantum, og er en stor sak i Hedmark, sier aktor i saken, statsadvokat Iris Storås.

– Bør få strafferabatt

Mannen har erkjent delvis straffskyld både av produksjon og salg, men mener at det ikke er snakk om så mye som påtalemyndigheten mener.

– Han erkjenner straffskyld for de tiltalepostene, men han kan ikke vedstå seg det store kvantumet som gjelder både produksjon og salg. Han mener politiet har tatt feil da de har beregnet dette, og det kvantumet han kan stå inne for er langt mindre enn det som kommer fram i tiltalebeslutningen, sier mannens forsvarer John Arild Aasen.

Han mener både kvantum, hvis retten mener det er lavere enn det som står i tiltalen, og det at saken har tatt flere år, vil kunne ha stor betydning for straffeutmålingen.

Det er satt av to dager til saken i Hedmarken tingrett.