Vil vokte ulveflokk

Miljøvernaktivister vil vokte ulveflokken i Rendalen, fordi de frykter at valpene blir drept.

Seks ulver på tunet til Birgit og Bjørn Sandberg.
Foto: Birgit og Bjørn Sandberg

Norske og svenske miljøaktivister vil i sommer slå ring rundt Norges første ulveyngling på flere år av frykt for ulovlig jakt på valpene.

Frykter Senterpartiet

- Vi frykter at Senterpartiet vil skrike og skråle om at vi må utrydde disse valpene, siden de er født utenfor det såkalte ulveteretorriet, sier leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv.

Oddekalv sier at de også frykter krypskytere og at det blir lagt ut giftig åte. Han vil ikke fortelle hvordan de har tenkt å passe på ulvene.

Sommerferie Rendalen

Både folk fra WWF-Norge og Norges Miljøvernforbund planlegger nå sommerferie i Rendalen for å drive organisert vakthold av ulvevalpene.

Statens Naturoppsyn har også varslet at det vil følge ekstra med valpene.

- Vi vil sørge for at det er folk i området som passer på, sier Oddekalv.

Den første registrerte ulveynglinga på over ett år er kontroversiell, fordi ulvene har revir både i og utenfor ulvesona.

Sett ny ulv

Det er observert nok en ulv i nærheten av Spekedalen i Rendalen.

Erik Ola Helstad fra Statens Naturoppsyn så i går en ulv nord for Undseth, og i dag leter gjetere i Spekedalen etter eventuelle ulvetatte sauer.

Den siste måneden er det skutt to ulver som har tatt sauer i Spekedalen. Helstad tror det er streifere, men utelukker at det kan være snakk om en flokk.

Det tar kun to-tre dager for en streifer å vandre fra ulverike områder i Sverige, sier Helstad.

Lite sau

I går ble meldte NRK at Rendalen kommune forlanger sju millioner kroner til ekstra vakthold for sauer på grunn av ulveflokken.

Samtidig er det ikke registrert at osdalsparet har tatt en eneste sau. Reviret de har hatt er i et område med lite sau.

- Frykter framtida for ulveflokken

Fagrådgiver i WWF-Norge, Christian Pedersen, frykter for framtida til de seks ulvevalpene.

- Det er viktig at først og fremst myndighetene sørger for mer ressurser til oppsyn som kan hindre illegal ulvejakt. Samtidig kan en forebygge kriminalitet ved å være til stede i området hvor valpene oppholder seg. Miljøinteresserte bør derfor i år legge ferieturen sin til Rendalen, sier Pedersen til Nationen.

Det vil også styrke næringslivet i Østerdalen, mener Pedersen.

Også Norges Miljøvernforbund (NMF) følger Norges første registrerte ulveyngling på to år tett.

- Jeg kjenner til at flere miljøaktivister planlegger et organisert vakthold rundt valpene i Rendalen, opplyser leder for NMF-Østlandet, Snorre Sletvold.