Øygard-forsvarer vil svekke jentas troverdighet i lagmannsretten

Rune Øygards forsvarer vil føre vitner som hun mener kan svekke den fornærmede jentas troverdighet, når ankesaken starter mandag. Jentas bistandsadvokat sier de ikke frykter vitneførselen.

Rune Øygards forsvarer vil føre vitner som hun mener kan svekke den fornærmede jentas troverdighet, når ankesaken starter mandag. Jentas bistandsadvokat sier de ikke frykter vitneførselen.

NETT-TV: Rune Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen skal føre nye vitner under ankesaken mot Øygard. Hun mener de kan svekke jentas troverdighet.

I rettssal ni i Hamar tinghus er det stille før stormen. For det brygger opp til juridisk uvær når ankesaken starter mandag morgen.

– Handler om hun snakker sant

Forsvaret vil kjøre nye vitner som de mener kan svekke den fornærmede jentas troverdighet.

– Det handler om det er riktig det hun forteller. At første gang hun hadde samleie var med Rune Øygard og om det er bare han hun har vært sammen med i denne perioden. Det er det vi ønsker å belyse. Det går på om hun snakker sant, eller ei, sier forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK.

I dag ble det også kjent at de lange forklaringene rundt Skype-loggen av samtalen mellom Øygard og den mindreårige jenta droppes, skriver VG. Årsaken til dette er at hans forklaring ble sett på som bortforklaring, ifølge Larsen.

¨Fra mandag morgen kan rettsaken følges direkte på nrk.no/direkte. Her vil NRK sine journalister i rettsalen rapportere direkte fra det som skjer i ankesaken.

Troverdighet sentralt

Den tolv personer store juryen skal ta stilling til om Rune Øygard er skyldig i seksuelle overgrep mot den nå 17 år gamle jenta, fra hun var 13 til 15 år gammel.

– Min klient er ikke spesielt redd for noen av disse vitnene så da får de bare komme.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal

Han har hele tiden nektet straffskyld. Da blir vitneførsel om troverdighet sentralt.

– Jeg har hele tiden hevdet og hevder fremdeles at her er det troverdighet, men det er også en del bevis som støtter opp om de enkeltes parters troverdighet, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

(Saken fortsetter under bildet.)

Vågå

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal og hennes klient under behandlingen i tingretten.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

50 personer skal vitne

Den tidligere Vågå-ordføreren ble dømt til fire års fengsel av tingretten. En dom han anket.

Ståle Eskeland

Ståle Eskeland mener mange av de vitnene ikke vil belyse saken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I lagmannsretten vil det bli lagt fram nye bevis, og partene vil føre over 50 vitner. Professor i strafferett, Ståle Eskeland, mener mange av vitnene ikke vil belyse saken.

– Mitt inntrykk er jo at det er ført veldig mange vitner, og mange av dem har ikke noe konkret å forklare om det som sakens gjenstand, nemlig disse 50 samleiene, sier Eskeland.

– Er ikke redd de nye vitnene

På mandag starter ankesaken i Hamar tinghus. I en måned legges det fram bevis og vitneførsel som skal føre til en dom.

– Lagretten må jo være overbevist om at det jenta sier er riktig. Det er ikke spørsmål om han snakker sant eller hun. De må være overbevist om at hun snakker sant. Og at det hun forteller er riktig, så sånn sett er det jo et spørsmål om troverdighet, sier Larsen til NRK.

Larsen skal blant annet føre åtte nye vitner. Dette skal være menn som svekker jentas troverdighet. Men hennes bistandsadvokat sier de ikke frykter de nye vitnene.

– Min klient er ikke spesielt redd for noen av disse vitnene så da får de bare komme, sier Braathen Hjortdal.