Vil stenge E6 under sykkelritt

Arrangøren av «Den store styrkeprøven» vil ha stans i tungtransporten mens rittet pågår 19. til 21. juni. – Ikke tale om, svarer lastebileierforbundet.

Styrkeprøven

Det er denne situasjonen arrangørene av 'Den store styrkeprøven' ønsker å unngå. Stor trafikk, og særlig fra tungtransport, utgjør en stor fare for syklistene, mener daglig leder i Styrkeprøven, Morten Mørk.

Foto: NRK

Flere tusen syklister er hvert år med i sykkelrittet «Den store styrkeprøven» fra Trondheim til Oslo. Men flere deltakere sier de er redd for tungtransporten som dundrer forbi dem på E6 og riksveg 4. Nå ber arrangøren om at traséen blir stengt for tungtransport mens rittet pågår.

Morten Mørk

Daglig leder i Styrkeprøven, Morten Mørk, sier at stor trafikk (og særlig fra trailere) ikke er den ideelle kompanjongen til mange tusen syklister. Han sier at det særlig er kvinnene som sier fra.

Foto: Privat

Det er særlig kvinnene som krever sikkerhet for syklistene, sier daglig leder i Styrkeprøven, Morten Mørk.

– Vi har en kvinneandel på 16-19 prosent i rittet, og vi ønsker å rekruttere flere kvinner. Og kvinnene er helt klart de mest kritiske til trafikk i traséen, og særlig tungtransport. Så det å få hjelp av transportnæringen, Statens vegvesen og politiet vil være av stor betydning.

Sikrere for syklistene

Arrangørene ønsker å stenge E6 for tungtransport sørover til Øyer, og riksveg 4 fra Gjøvik mot fylkesveg 33 på Toten.

Årsaken? Rett og slett at det skal bli sikrere for de mange syklistene:

– Vi ønsker et bredest mulig samarbeid med alle trafikkaktører. Og en trailer med henger er ikke den ideelle kompanjongen til 10.000 syklister.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den store Styrkeprøven

Det er en knallhard fysisk test som de 10.000 syklistene i 'Den store Styrkeprøven' skal gjennom. Det er som kjent strekningen Trondheim - Oslo som skal tilbakelegges.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

– Håpløst forslag

Men Lastebileierforbundet mener forslaget om å stenge tungtransporten mens Styrkeprøven pågår er helt håpløst.

– Da jeg hørte om dette måtte jeg se på kalenderen om det var første april. Dette er et veldig vanskelig forslag sett med tungtransportens øyne, og vil få store økonomiske konsekvenser for de som er på veien, sier regionsjef for Lastebileierforbundet i Hedmark og Oppland, Guttorm Tysnes.

Og han legger til:

Guttorm Tysnes

Guttorm Tysnes, regionsjef for Lastebileierforbundet i Hedmark og Oppland, syns arrangørens forslag er håpløst. Han mener man ikke kan kaste lastebilene av veien på grunn av et sykkelritt.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Man må huske på at de store bilene som kjører i helgen er der fordi de skal gjøre en jobb. De skal hente melk på gårder, de skal kjøre ut brød og andre oppdrag. Da kan man ikke bare kaste dem av veien.

Tror på forståelse

Men Morten Mørk blir ikke skremt av Tysnes sine uttalelser. Han mener det alltid vil være kritikere som spissformulerer seg, men tror at det vil være stor forståelse for at sikkerhet for syklistene er viktig.

– Hvis folk tar inn over seg at man vil skape en mest mulig trygg trasé for 10.000 syklister, så vil nok de aller fleste være imøtekommende. Vi ønsker en god dialog, og har hatt det tidligere, så det er ingen grunn til at vi ikke skal få til det igjen.