Hopp til innhold

Vil bruke tøffere linje for å så tvil om jentas forklaring

Forsvarer Mette Yvonne Larsen vil fokusere på det nye i jentas forklaring når hun skal spørre henne ut i retten i dag. Larsen mener det er punkter hun kan bevise ikke stemmer.

Mette Yvonne Larsen

Mette Yvonne Larsen har tidligere varslet en hardere linje overfor den fornærmede jenta.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg vil både stille spørsmål ved ting som er motstridende, og ved punkter der hun fastholder forklaringen sin selv om det er klart og tydelig bevisført at det ikke kan stemme, sier Larsen.

Øygards forsvarer sier det blant annet går på bilder som jenta hevder har blitt tatt av henne, men som det til nå ikke er funnet spor av på mobiltelefonene som er undersøkt. Hun sier også det går på medisinske funn, som aktor Thorbjørn Klundseter stilte spørsmål til jenta om tirsdag.

– To leger har undersøkt ham og ikke funnet noe, likevel insisterer hun på at det er der, sier Larsen.

– Vil gå inn på hva som har skjedd

Mette Yvonne Larsen forklarer videre at hun vil gå inn på hva som skal ha skjedd mellom Øygard og jenta, og hvor og når det skal ha skjedd.

– Slike ting er interessante for meg å borre litt mer i, sier hun.

Den fornærmede jentas bistandsadvokat, Nina Bråthen Hjortdal, sier jenta er spent før utspørringen av Øygards forsvarer.

– Den verste delen for henne gjenstår, med krysseksaminering av Øygards forsvarer. Hun har også varslet at det vil bli en tøffere utspørring enn sist, sier bistandsadvokaten.

Tirsdagen ble det ifølge Hjortdal vanskelig for jenta å forklare seg, men det gikk lettere da Øygard ble flyttet til en annen sal.

– Jeg er veldig glad for at hun fikk muligheten til å forklare seg slik hun gjorde i dag, sier bistandsadvokaten.

– Har kommet lenger i prosessen

Under rettssaken i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer i høst var den tiltalte til stede i salen under jentas forklaring, men bistandsadvokaten tror det er selve rommet som gjør det annerledes under ankesaken.

– Dette rommet er lengre og smalere, og det kan være en forklaring på hvorfor det er verre for henne nå. Men det kan også være en forklaring at hun har kommet lengre i prosessen nå, og lagt dette mer bak seg.

Bråthen Hjortdal tror møtet med Øygard ble voldsomt for den nå 17 år gamle jenta, og at det er tøft å skulle forklare om det samme en gang til i hans påhør.

Vil ha Øygard tilbake i rettssalen

Før onsdagens utspørring av jenta har imidlertid Larsen varslet at hun ønsker å ha Øygard til stede i salen.

– Arbeidsforholdene for en forsvarer er viktige, og jeg trenger å kommunisere med ham. Det er rettssikkerhet for ham også, det er han som er tiltalt, og hun klarte jo utmerket godt å forklare seg med ham til stede i tingretten. Så at det skal være så vanskelig å forklare seg her, det har jeg problemer med å forstå, sier Larsen.