Hopp til innhold

Vil kjempe for lokalsjukehusene

Fylkesordføreren i Oppland vil ha sykehusene i Tynset og Kongsvinger i potten foran sommerens prinsippvedtak i sykehusstriden. Nå ruster lokalpolitikerne i Nord-Østerdalen og Glåmdalen til kamp.

Bersvend Salbu

Bersvend Salbu, ordfører i Tynset, er klar til kamp. Han vil uttrykke enda klarere hvor viktig det er for regionen at sjukehuset på tynset opprettholder sine akuttfunksjoner.

Foto: Privat

– Fra Oppland sin side kan vi ikke akseptere at Elverum og Hamar kanskje består, at storsykehuset ligger på Hedmark-sida og at Tynset og Kongsvinger i tillegg består. Da kan det bli fire sykehus i Hedmark og ingen i Oppland, sier fylkesordføreren i Oppland, Gro Lundby.

Lundby ser på ideen som helt utenkelig, men lokalpolitikerne i Nord-Østerdal og Glåmdal ruster nå til kamp for sjukehusene sine.

– Jeg synes fylkesordføreren i Oppland heller burde kjempe for et bedre akutt-tilbud i Oppland, ikke for å få lagt ned sjukehus i Hedmark, sier varaordfører i Grue og sjukehusansatt Åse Bjerke Lilleåsen.

Skjermet

Gro Lundby, ordfører i Øystre Slidre

Fylkesordfører i Oppland, Gro Lundby ser på det som utenkelig at sjukehusene i Kongsvinger og Tynset skal bestå.

Foto: Alexander Nordby

22. juni skal styret i Sykehus Innlandet fatte prinsippvedtak om planen om et storsykehus. I Mjøsregionen, som også omfatter nedleggelse av sjukehusene i Lillehammer, Gjøvik og Hamar, samt en vesentlig reduksjon av tilbudet ved sjukehuset i Elverum, er sykehusene i Kongsvinger og Tynset skjermet i hvert fall fram til 22. juni.

– Det er ikke greit å forså at Tynset og Kongsvinger ikke er med i diskusjonen. Det må de være i månedene fremover, sier Lundby.

Fylkesordføreren mener at framtiden til sjukehusene i Kongsvinger og Tynset må avklares nå.

– Ikke like

I slutten av forrige måned gjorde begge fylkestingene vedtak om å gå inn for et nytt storsykehus i Hedmark og Oppland.

Åse Bjerke Lilleåsen i Grue mener at uttalelsen til fylkesordføreren i Oppland i det felles fylkestinget har skapt usikkerhet for innbyggerne.

– Når fylkesordføreren i Oppland bringer dette på bane og på en måte stadfester i fylkestingsmøtet at Kongsvinger og Tynset på ingen måte er fredet, så får det en enda større aktualitet, sier hun.

Ordfører i Tynset, Bersvend Salbu er også klar i sine uttalelser.

– Nå må vi bare fokusere enda mer på hvor viktig dette er for oss. Geografisk sett blir vi liggende veldig langt unna et sykehus med akuttfunksjoner dersom sjukehuset her blir lagt ned, sier han.

– Legges ikke ned

Morten Lang-Ree
Foto: Sykehuset Innlandet

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Morten Lang-Ree vil ikke spekulere i hva som vil skje med sykehusene i den videre prosessen.

– Det vil fortsatt være sykehustilbud på Kongsvinger og på Tynset. Det er heller ikke noen grunn til å frykte at disse vil bli nedlagt.

Hvordan framtiden til hedmarkssykehusene vil bli, er foreløpig en prosess som ligger i tiden som kommer.

– Dette er ikke noe vi vil gjøre noe med nå før det fattes vedtak om en ny sykehusstruktur i juni. Men vi kommer til å sette i gang en prosess der vi må se på innholdet i, og dimensjoneringen av, sykehustilbudene på Tynset og i Kongsvinger, sier Lang-Ree.

Ikke fredet

Sykehusene i Kongsvinger eller Tynset er imidlertid ikke fredet, og det finnes ingen garantier verken for å beholde akuttfunksjoner eller statusen som sykehus i framtida.

– Det vil bli en prosess i etterkant av vedtaket 22. juni hvor strukturen på Kongsvinger, Tynset og flere vil bli sett på, sier direktøren for sykehuset i Kongsvinger Dagny Sjaatil.

Hun har som mål at sykehuset i Kongsvinger skal bestå, med de akuttfunksjonen og fødetilbudene som er i dag.