Avviser saken fra «Dødens gård»

Høyesterett har sagt nei til å behandle ankene etter dobbeltdrapet på Søndre Land i Oppland.

Vollheim gård i Søndre Land

Vollheim gård i Søndre Land.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det vil si at det er satt et endelig punktum for kriminalsaken som har vært svært omfattende. Høyesterett vil altså ikke behandle ankene etter dobbeltdrapet på Vollheim gård i Søndre Land, skriver Oppland Arbeiderblad.

To overlagte drap

Det betyr at dommene fra lagmannsretten er rettskraftig, og de fire dømte kan overføres fra varetekt til soning av dommen. Saken omfatter to overlagte drap, to grove ran og trygdebedrageri.

Saken startet da en mann ble funnet drept i romjula 2007. Så ble to grove ran avslørt, og en stund senere ble en død mann funnet i en brønn på gården.

Den første rettsaken startet i Gjøvik tingrett i 2007. Saken har deretter blitt behandlet to ganger i Eidsivating lagmannsrett før skyldspørsmålet ble avgjort.

21 års fengsel

I tingretten ble fem personer kjent skyldig. Dommene ble anket til lagmannsretten. Her ble en av personene frikjent for overlagt drap. Juryens kjennelse av de fire andre ble satt til side, og det ble en ny runde i lagmannsretten.

Brønnen på drapsgården i Søndre Land

Brønnen på gården i Søndre Land.

Foto: Rannveig Urdahl / NRK

Her ble nok en person frifunnet for medvirkning til overlagt drap, og dommen på tre års fengsel fra den første lagmannsrettsrunden.

De tre andre ble kjent skyldig etter tiltalen, og disse dommene er nå rettskraftig. Det vil si at to av de tre er dømt til 21 års fengsel og den tredje er dømt til 19 års fengsel.

Flere saker fra Innlandet

Programleder Marianne Duun Malmo

Nyheter fra NRK Innlandet