Hopp til innhold

Vil hindre gjeldsfeller

Lave innskudd og høy fellesgjeld tvinger fram tvangssalg. Må endre lovverket, mener Forbrukerrådet.

Dampsaga borettslag
Foto: Arne Sørenes / NRK

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa kalte i dag inn til møte for å diskutere borettslag som viser seg å bli gjeldsfeller.

Dampsaga borettslag i Lillehammer har helt siden i fjor høst måtte forholde seg til trusler om husleie opp mot 20 000 kroner og tap av innskuddet.

- Jeg angrer

Kristin Sevaldsen kjøpte leilighet på Dampsaga i 2005. Nå angrer hun.

Kristin Sevaldsen
Foto: Arne Sørenes / NRK

- Ja, jeg angrer. Nå håper jeg de endrer på lovverket så det ikke blir så lett å tjene på penger på andres liv, sier Sevaldsen.

Lavt innskudd fristet mange til å få oppfylt husdrømmen. Men bak spøkte stor fellesgjeld og økt husleie, og med renteøkning ble drømmen fort snudd til et mareritt.

Når noen ikke klarer å betjene gjelda, må naboene ta over. I januar kom det første tvangssalget på Dampsaga, og problemene for de som sitter igjen blir bare større og større.

Strengere regler

Underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet er en av dem som er innkalt til møtet med kommunalministeren.

- Jeg tror og håper vi kan få på plass tiltak som kan følges opp i forhold til borettslagsloven. Dessuten trenger vi strengere regler for makredsføring, sier Øines.

- Hva med de som sliter i dag?

- Jeg tror ikke dagens møte vil hjelpe de som allerede har problemer, de må stole på dagens regelverk. Mange har fått lån selv om de ikke burde fått det, og deres saker bør kanskje prøves for bankklagenemda, sier Øines.