Punger ut for verdens største

Kommunen profilerer seg ved å reise en 11 meter høy sædcelle av stål langs E6.

Skulpturen Seeding

SÆDSKULPTUR: Skulpturen «Seeding» vil bli 11,5 meter høy og 2,5 meter bred. Den skal representere sæd og frøspiring.

Foto: Linda Bakke

I kampen om «verdens største» har Stange kommune i Hedmark nå gjort sitt valg.

Og hva er da bedre enn å sette opp en 11,5 meter høy og 2,5 meter bred sædcelle i høypolert stål langs E6?

Stange representerer god sædkvalitet

Nils A. Røhne

TRUMP-HÅP: Ordfører i Stange, Nils A. Røhne, håper president i USA Donald Trump kaster seg på i debatten om å ha best sædkvalitet.

Foto: Eline Håkonsen/Caroline Jensen

Det var Stangeavisa som først omtalte skulpturen som skal symbolisere noe av det Stange kan skryte av, nemlig rike jordbruksressurser og eksport av oksesæd.

– Jeg synes det er en veldig spennende ide. For Stange kommune er det svært interessant å tydeliggjøre hva denne kommunen er, sier ordfører i Stange, Nils A. Røhne fra Arbeiderpartiet.

Ordføreren mener kunstverket vil gjenspeile kultur, ypperlig sædkvalitet fra forsøks- og avlsstasjonen Geno, og en landbrukskommune som spirer og gror.

– Nå venter jeg bare på at Donald Trump skal komme på banen og hevde at han har mere vitale sædceller enn det vi har i Stange, men det tror ikke jeg. Kanskje vi får en diskusjon med Trump, sier en entusiastisk Røhne.

– Veit da faen

Magne Hagen

KUNST? Magne Hagen synes ikke kunsten ligner på kunst i det hele tatt.

Foto: Frode Meskau / NRK
Bjarne Lang-Ree

RUMPETROLL? – Dette tror jeg blir en snakkis, sier Bjarne Lang-Ree fra Stange.

Foto: Frode Meskau / NRK

NRK traff flere stangesokninger på gata som hadde meninger om det nye kunstverket.

– Veit da faen, jeg! Jeg bare så det på Facebook. Jeg vet ikke om det er noe kunstverk, det kommer an på øyet som ser. Jeg synes det ikke er noe kunstverk, sier Magne Hagen.

– Jeg synes det er spenstig, det må jeg virkelig si, forteller Bjarne Lang-Ree.

Han tror den nye skulpturen vil bli lagt merke til og sette kommunen på kartet, men har en plan for å forklare dette til de nærmeste.

– Jeg snakket med fysioterapeuten min om det i går. Vi ble enige om at til barna så skal vi kalle det rumpetroll. Faren blir kanskje stoppeffekten på E6, den kan bli ganske heftig, sier Bjarne Lang-Ree.

Storelgen og sædcellen

Mac the Moose i Moose Jaw, Canada, og den norske Storelgen i Stor-Elvdal

MYE OPPMERKSOMHET: Storelgen og den canadiske elgen Mac the Moose, har ført til store oppslag i verdenspressen om å ha verdens største elg.

Foto: Tourism Moose Jaw/Stor-Elvdal kommune

Kunstner Linda Bakke har satt spor etter seg tidligere da hun designet verden største skulptur av Storelgen langs riksvei 3 i Stor-Elvdal.

Ekstra blest ble det da Canada erklærte «elgkrig» , og påstod at det var de som hadde verdens største elg. Selv om den norske statuen er 10 meter høy og rager hele 30 centimeter høyere over bakken enn sin kanadiske elg-slektning.

Mange diskuterte Storelgen, men nå kan Hedmark få en enda større snakkis etter at formannskapet i Stange nærmest applauderte stående å bruke 1 million kroner på den ragende høye sædcellespira.

Statuen skal bli en realitet i samarbeid med lokalt næringsliv, og kan bli reist allerede til neste år.

Flere saker fra Innlandet