Hopp til innhold

Vil ha ungdomskontakten tilbake

Narkotikabeslagene og pågripelsene i ungdomsmiljøet i Hamar den siste tida fører til ny diskusjon om behov for ungdomskontakt. Ordning ble i sin tid fjernet fordi kommunen måtte spare penger.

Trond Grue

SLT-koordinator i Hamar, Trond Grue, ønsker en diskusjon rundt hvorvidt ungdomskontakten skal gjeninnføres velkommen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg synes det er på tide å drøfte om vi skal gjeninnføre en type ordning i Hamar, som den vi hadde med ungdomskontakten, sier Trond Grue.

Han jobber som SLT-koordinator i Hamar og har ansvar for forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet blant unge.

De siste ukene har politiet i Hedmark avdekket at det er mange unge som bruker- eller er i besittelse av narkotiske stoffer. Det er spesielt hasj ungdommene har en mer liberal holdning til.

Grue er overrasket over at så mange har blitt tatt med det ulovlige stoffet.

Morten Aspeli

Hamar-ordfører Morten Aspeli.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det har vært en bekymring over tid, men det har ikke vært helt avdekket enda. Jeg er overrasket, men det viser at man har gjort en god jobb, fortsetter han.

Skulle spare penger

I budsjettet for 2012 ble det vedtatt at de fire stillingene som utgjorde utekontakten i Hamar, ble fjernet. Det ble gjort for å spare penger, tross kraftige protester fra ungdommene i byen.

Kommunen ville fokusere på å nå ut til ungdom på en annen måte, men Grue mener byen har fått mindre kontakt med ungdomsmiljøet etter ungdomskontaktene ble fjernet.

– Jeg savner noen som møter ungdommer på deres arena. I dag er det stort sett politiet som ivaretar den ordningen, sier han.

Gode erfaringer fra Lillehammer

På Lillehammer er det ikke bare politiet som er ute og møter ungdom, men også utekontakter. Erfaringene derfra er gode.

– Utekontaktene er et kjempeviktig bidrag for å kunne bringe informasjon til kommunen, til å hjelpe ungdom der de er og til å kunne gi råd og støtte til ungdommene og familiene deres, sier SLT-koordinator i kommunen, Stine Tøndevold.

Stine Tøndevold

Stine Tøndevold er SLT-koordinator i Lillehammer.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Lillehammer har hatt ungdomsbasen, som er byens utekontakt i 13 år. De mener ordningen virker forebyggende.

– Opptrappingsplanen for rus og psykiatri sa jo også noe om at man trenger flere folk med sko på. Jeg tror at om man skal få et helhetsbilde av hvordan ungdom har det, trenger vi flere folk som kan oppleve hvordan de har det der de føler seg hjemme, sier Tøndevold.

Ungdomskontaktene har heller ikke kontortid mellom ni og fire.

Ordføreren vil revurdere

Nå innrømmer Hamar-ordfører Morten Aspeli at de kanskje bør revurdere ungdomskontaktordningen.

– Vi har hatt noen urovekkende saker nå i forhold til de aksjonene politiet har hatt. Jeg vil gå i dialog med administrasjonen og politiet for å komme nærmere inn på den problemstillingen som vi nå ser, sier han.

Nå vil han få til et møte med politirådet og fagfolk så raskt som mulig for å høre hva de mener vil fungere best.

– Først får vi ta den faglige vurderingen, så får vi se på prioriteringene, avslutter han.

Se tv-innslaget som ble laget tidligere i uka. I alt er 30 personer i alderen 15 til 30 år pågrepet i aksjoner de siste ukene.

Over 30 ungdommer i Hedmark er tatt for bruk eller besittelse av narkotika de siste ukene. – Det skal ikke være noen tvil om at det er straffbart å bruke hasj, sier Arne Wiggo Rognås.

Flere saker fra Innlandet