Hopp til innhold

– Få spikking og toving inn i skolen

Husfliden mener barn bør lære både toving og spikking. De er bekymra for at at de gamle teknikkene skal forsvinne, og vil ha dem inn i skolen.

Magnhild Tallerås

Magnhild Tallerås er redd gamle håndverkstradisjoner forsvinner om det ikke tas grep.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Skal de gamle håndverkstradisjonene overleve må de læres bort til dagens unge. Hvis ikke mister vi en viktig del av kulturarven vår, sier husflidskonsulent i Hedmark Magnhild Tallerås.

Hun har rigget seg til på Skogmuseet i Elverum under jakt- og fiskedagene sammen med flere andre håndverkere fra Norsk Husflidslag

I strålende sommervær lærer de bort veving, spikking og fletting til unger som vil prøve noe annerledes.

Bekymra for gamle håndverksteknikker

Husfliden er bekymra for at de gamle håndverksteknikkene skal gå i glemmeboka.

– De som kan disse teknikkene er eldre folk, og vi er redd kunnskapen dør med dem. Både produktene og hvordan de lages, sier Tallerås.

Tallerås mener det må tas grep før det er for sent.

– Vi er overbevist om at denne kunnskapen må videreføres gjennom skolesystemet, og at den blir verdsatt på lik linje med teorifagene, sier Tallerås.

Hør radioreportasjen

Skuffet over kulturskolen

Magnhild Tallerås lærer bort handtverk under jakt- og fiskedagene i Elverum

Magnhild Tallerås og Norsk Husflidslag er tilstede under jakt- og fiskedagene i Elverum for å lære unge om håndverkstradisjoner. Sofia Borg Stephenson (6 år)lærer å lage armbånd med perler og garn.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Hun er skuffet over at kulturskolene ikke har prioritert håndverk i sitt tilbud til elevene.

– Da vi fikk kulturskolen skulle det åpnes opp for flere fag enn musikk og drama, men det har ikke skjedd. Håndverksfagene må få større plass, sier Tallerås.

Norsk Husflidslag har laga en rødliste over håndverk de mener er trua. På rødlista finnes teknikker som knipling, hvitsøm, gimping hakking og nålebinding.

Tallerås tror dagens unge vil ha stor glede av å lære de gamle teknikkene om de får sjansen.

– Det å skape noe selv gir en god følelse. Dessuten gir det ferdigheter som kan komme godt med i andre sammenhenger, som motorikk. En kirurg trenger å være god med hendene, argumenterer Tallerås.

Tilbud styres av popularitet

Anette Solberg

Kulturskolerektor i Elverum Anette Solberg

Foto: Anne Næsheim / NRK

Tallerås får støtte fra kulturskolerektor i Elverum Anette Solberg.

– Vi ønsker en bredde i tilbudet vårt, men ser at markedet ofte ønsker noe annet, sier Solberg.

Kulturskolen i Elverum tilbyr blant annet teater, ballett, streetdance og gitartimer. Dette er populære tilbud som mange ønsker.

– Vårt tilbud finansieres gjennom foreldrebetaling og støtte fra kommunen. Skal tilbudet være lønnsomt er vi avhengige av et visst antall elever, sier Solberg.

Da kulturskolen i Elverum måtte spare penger var keramikk-klassen det første som ble lagt ned, fordi kurset hadde få elever.

Solberg vet ikke om dagens unge ønsker mer håndverksfag og sier det ikke er gjort noen undersøkelser på dette.

Hun forstår ønsket fra Tallerås i husfliden, og sier hun savner en debatt nasjonalt om hva kulturskolene skal tilby.

– Slik det er i dag er det opp til den enkelte kommune å forme tilbudet, sier Solberg.

– Vil gi mer en opplevelse

På skogmuseet strømmer ungene til for å se hva håndverkerne driver med og for å prøve selv. Flere av dem synes det stas å kunne få med seg et armbånd eller en nøkkelring de har laget selv.

Norges Husflidslag er gjerne til stede på arrangementer som de Nordiske jakt- og Fiskedagene eller på museene, de de viser frem og lære bort de gamle handverkene.

Å få det inn i skolen blir likevel noe annet, mener Tallerås.

– Det vi gjør på arrangementer som jakt- og fiskedagene er å gi barna en kjapp innføring i en gammel tradisjon og en opplevelse. Skal det læres må det mer til, sier Tallerås.

Flere saker fra Innlandet