Hopp til innhold

Vil ha Prøysentekster gratis

Journalist mener den kommende generasjonen ikke vil kjenne til visesangeren fra Ringsaker.

Alf Prøysen

Madsen frykter framtidens nordmenn vil glemme den kjente visesangeren hvis man ikke legger ut tekstene hans på nett.

Foto: Børretzen, Sverre A. / SCANPIX

Selv om mange av Alf Prøysens tekster i dag er tilgjengelige i flere sangbøker, mener journalist Jon Erland Madsen at det ikke er nok.

- Alf Prøysens sangtekster bør gjøres gratis tilgjengelig på nett, slik at han ikke går i glemmeboka.

Mot sin hensikt

Det skriver Madsen i kronikken Copyright mot nasjonalarv på forbrukernettstedet dinside.no . Han mener den strenge forvaltningen av Prøysens tekster virker mot sin hensikt.

- Jeg tror de som leter etter tekstene til Prøysen og ikke finner dem, ikke gidder å bruke mange hundre kroner på en sangbok istedenfor. Da velger de heller en annen vise, sier Madsen.

- Skjer neppe

Ynge Slettholm er direktør i Kopinor, en organisasjon for opphavsmenn og rettighetshavere. Han forteller at det er arvingene etter Prøysen og de som eier rettighetene som bestemmer hva som skal gjøres med tekstene, men å legge de ut gratis på nett har han ikke tro på.

- Nei, det går de nok ikke med på. Alf Prøysen er en såpass stor stjerne i det norske folk, så han går nok ikke så lett i glemmeboka, sier han.

Dette er en nasjonalskatt. Det er både merkelig og trist at den er skjult for oss på denne måten

journalist, Jon Erland Madsen

Arvingene må ta skylden

Men Madsen er ikke overbevist. Ikke før det har gått 70 år siden Prøysens død vil materialet bli tilgjengelig for alle. Det er over 30 år til, noe Jon Erland Madsen mener er altfor lenge.

- Mine barn vet knapt hvem han er og nettopp derfor vil jo heller ikke neste generasjon vite om han heller. Denne strenge forvaltningen vil måtte bære endel av skylden for akkurat det, sier Madsen.

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra Prøysens arvinger om denne saken.

Hva mener du? Kommer vi til å glemme Prøysen? Burde tekstene hans være tilgjengelig gratis på nett? Si din mening!