Vil ha fire års fengsel for bedrageri-tiltalt kvinne

Aktor la ned påstand om fire års fengsel for kvinnen som er tiltalt for å ha svindlet banker for nesten 20 millioner kroner.

Richard Røed, Ole Drægni

Aktor i saken, Richard Røed og forsvarer Ole Drægni i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Kvinnen fra Hedmark, som jobbet i Sparebanken Hedmark, er tiltalt for grovt økonomisk bedrageri etter at hun lurte et stort antall banker til å låne henne 16,8 millioner kroner ved å forfalske dokumenter.

Hun er også tiltalt for to forsøk på bedrageri på til sammen 2,7 millioner kroner. I tillegg er kvinnen tiltalt for 37 tilfeller av dokumentforfalskning.

Aktor Richard Røed la ned påstand om fire års fengsel, der et år gjøres betinget med en prøvetid på to år. Kvinnens forsvarer Ole Drægni mener at kvinnen må frikjennes for punktene som hun ikke husker og som hun nekter straffskyld på.

– Flere formildende forhold

Han mente at mer av en eventuell straff må gjøres betinget, og at retten må legge vekt på kvinnens helsetilstand. Drægni vil også at retten skal legge vekt på presset den tiltalte har følt fra sin datter om å skaffe henne penger.

– Det frigir ikke for skyld, men det kan forklare hvorfor min klient har gjort som hun har gjort, sa Drægni.

Han mener også at det er formildende at tiltalte må leve et liv med stor gjeld, og har ikke hatt noe glede av pengene sjøl siden de har gått til datteren.

Han la ned påstand om at kvinnen dømmes på mildest mulig måte på de to punktene hun har erkjent straffskyld, og at hun frikjennes på de andre punktene, subsidiert straffes på mildest mulig måte.

– Lite troverdig

Aktor Richard Røed sa i sin sluttprosedyre at han ikke synes at den tiltalte har gitt en troverdig forklaring, og at det virker som hun ikke husker ting som kan sette henne i gapestokken og i et dårlig lys.

– Hun husker detaljer i forbindelse med disse lånene som indikerer at hukommelsen ikke er så dårlig, sa Røed.

Tinghuset i Elverum

Rettssaken gikk i Sør-Østerdal tingrett i Elverum.

Foto: Linda Vespestad

Kvinnen mener at samboeren hennes ikke visste at hun tok mange lån i hans navn, Røed sier det er vanskelig å tro at han ikke viste noe om det som foregikk.

– Hun legger også skylden på andre, blant annet bankene, sa Røed. Han kalte kvinnens forklaring lite troverdig, usannsynlig og til tider tilpasset.

Han mener det er mye straffeskjerpende i saken:

  • at bedrageriet går over nesten seks år
  • svært mange banker er bedratt
  • hun har satt samboer i betydelig gjeldsansvar uten hans viten om man legger hennes forklaring til grunn
  • som bankansatt har hun misbrukt tilliten til kolleger i bankvesenet for å få lån
  • skylder på andre

– Presset av datteren

Kvinnen sa at hun ikke husket de fleste punktene hun var tiltalt for, men nektet straffskyld på punkter der lån ble gjort i navnet til datterens daværende samboer.

Den tiltalte kvinnen sa hun ikke hadde noe med disse lånene å gjøre, og mente det var datteren og hennes ekssamboer som sto bak.

Kvinnen forklarte i retten at hun følte et sterkt press fra datteren om å skaffe henne penger, og at datteren blant annet truet med å ta livet sitt hvis hun ikke fikk penger.

Datterens ekssamboer bekreftet i sin forklaring at hun kunne bli sint og truende hvis hun ikke fikk det som hun ville. Han hadde også overhørt henne snakke med sin mor på telefonen, og truet med selvmord.

Dom i saken faller 24. november.