Hopp til innhold

Vil ha pensjonert politimann i fengsel

Påtalemyndigheten vil at en pensjonert politimann må sitte 18 dager i fengsel for å ha hjulpet til med å frakte bort en ulovlig skutt ulv.

Pensjonert politimann tiltalt for ulvefrakt

Aktor, førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad, vil at eks-politimannen skal dømmes til 18 dagers ubetinget fengsel, mens mannens forsvare, advokat Helge Hartz, vil ha betinget straff.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

– Altfor streng påstand, sier tiltaltes forsvarer, advokat Helge Hartz, og viser til det ikke finnes rettspraksis som tilsier en så streng reaksjon. Hartz prosederte derfor på 18 dagers betinget fengsel.

Saken gikk som tilståelsesdom i Sør-Østerdal tingrett i dag. Det vil si at påstanden var kjent før saken ble behandlet i retten. Betingelsen for å få tilståelsesdom er at den tiltalte har erkjent straffskyld etter tiltalen.

Det gjorde den pensjonerte politimannen i retten, og sa han erkjente alvoret i saken. Ulven han fraktet vekk, ble skutt på Åstad 14. mars.

Førstestatsadvokat i Økokrim, Tarjei Istad, er aktor i saken, og det var han som la ned påstand om 18 dager ubetinget fengsel. Istad har også ansvaret for etterforskningen i den store ulvesaken.

- Skal ta sin straff

Den 64 år gamle pensjonerte politimannen fra Elverum er ikke blant de tiltalte i den store ulvesaken, men det var ulven en av de tiltalte i ulvesaken hadde skutt, han hjalp med å frakte bort i bilen sin.

– Burde han ikke som tidligere politimann ha unnlatt å hjelpe sambygdingen med å frakte bort ulven?

– Som han sa i retten; hadde han vært klar over at det var skutt en ulv før han dro opp til Åsta, så hadde han ikke kjørt dit. Men da han først kom opp i situasjonen, handlet han i panikk, og gjorde som han gjorde, noe han uttrykte anger for i retten. Han skal selvfølgelig ta sin straff for det.

Aktor mener den pensjonerte politimannen også må fradømmes retten til å jakte i to år. Forsvarer Helge Hartz mener det ikke er grunnlag for å hevde at 64-åringen ikke er skikket til jakt.

Det er ikke klart når dommen faller.

Tilknytning til ulvesaken

Denne saken har på en måte tilknytning til den store ulvejaktsaken hvor 11 personer ble siktet for ulovlig ulvejakt i mars. Han som skjøt ulven på Åsta 14. mars, er en av dem.

Det var han som om morgen hadde ringt den pensjonerte politimannen for å få ham til å kjøre seg hjem etter at han hadde drevet åtejakt på rev om natta.

Mannen var sambygding og jaktkamerat, og den pensjonerte politimannen sier han fikk sjokk da han kom fram til jaktbua der det lå tre skutte rever og en ulv.

Mer eller mindre i sjokktilstand hjalp han kameraten med å løfte ulven inn bilen sin på en presenning. Så ble ulven kjørt to-tre kilometer før sambygdingen bar ulven inn i et uthus.

Noe senere samme dag ble begge arrestert i den store politiaksjonen.

Det er ennå ikke tatt ut tiltale mot noen av de 11 siktede i den store ulvesaken. Tiltale er ventet senere i høst.

Flere saker fra Innlandet