Nekter å tatovere unge under 18 år

Tatovør Kai Elvsveen sier nei hver eneste uke til mindreårige som vil ha blekk under huden. Han er blant mange i bransjen som ønsker seg en lovfestet aldersgrense for å ta tatovering i Norge.

Kai Elvsveen

Kai Elvsveen sier ofte nei til unge under 18 år som kommer til han med et ønske om tatovering.

Foto: Mats Sparby / NRK

Hver uke banker mindreårige på døren til tatovør Kai Elvsveen på Tatoo Hamar. De ønsker seg en tatovering. Men etter 16 år i bransjen sier Elvsveen alltid nei.

– Det er en stor sjanse for at man kommer til å angre på hva man tatoverer når man er under 18 år. Derfor må de vente til de blir myndige for å få tatovere seg hos meg.

Ønsker at departementet setter aldersgrense

Ettersom det ikke finnes en lovfestet aldersgrense for å ta tatovering i Norge, varierer praksisen hos tatoveringsstudioene.

Noen sier ja til å tatovere unge under 18 år hvis de har med en lapp med signatur fra foreldre, og andre sier nei uansett.

Hos noen studio blir det ikke spurt om legitimasjon i det hele tatt. Det vil foreningen for tatovører i Norge gjøre noe med. Formann i Tatoo Union Norge, Remi Sølvberg, mener Norge burde få en lovfestet aldersgrense, slik som Danmark.

Remi Sølvberg

BER POLITIKERNE BESTEMME ALDERSGRENSE: Formann i Tatoo Union Norge, Remi Sølvberg.

Foto: Privat

– En aldersgrense vil luke vekk useriøse aktører. Da blir det like regler for alle og lettere å si nei.

Sølvberg mener det er problematisk at tatoveringsstedene kan bestemme aldersgrensen selv. Han sier det gir en økt risiko for at de mindre seriøse stedene ikke krever legitimasjon, og at den som lar seg tatovere på slike steder har større sjans for å få et dårlig resultat.

For lett å ta tatovering

Sølvberg hevder det er lett å få seg en tatovering i Norge, selv om man er mindreårig.

– Man lager sine egne systemer og i mange studioer vil man få beskjed om at "hvis du tar med en underskrift fra foreldre, så er det greit". Da føler man at sitt ansvar er dekket. Noen steder blir det ikke spurt om legitimasjon i det hele tatt.

Norsk tatoo union har tidligere bedt departementet om at det innføres en aldersgrense, og vil gjøre det igjen.

Anne Bramo, statssekretær i Helse-og omsorgsdepartementet

Anne Bramo, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: Regjeringen

Helse- og omsorgsdepartementet har ment at det er fornuftig at bransjen selv regulerer en aldersgrense. Men utelukker ikke at de vil vurdere saken på nytt.

– Vi kan ikke lage universelle regler hvis det ikke er et stort problem. Men hvis det skulle vise seg å være det vil vi vurdere aldersgrense, sier statssekretær Anne Bramo.