Hopp til innhold

Vil granske mulig dobbeltrolle og manglende anbud

Etter et møte i kontrollutvalget i Gran i går, ønsker leder Bjørn Hvaleby (bildet) full gjennomgang av to saker om gjenvinningsanlegget. Rådmannen må stille på ekstraordinært møte i kontrollutvalget.

Bjørn Hvaleby

GJENVINNINGSANLEGGET PÅ MOHAGEN: Arja Eiendom har en sikker årlig leieinntekt fra det offentlige på en million kroner i 30 år etter å ha fått kontrakten uten anbud. (Innfelt: leder i kontrollutvalget i Gran, Bjørn Hvaleby).

Foto: Dag Kessel / NRK/Matmerk

Hadeland og Ringerike avfallsselskap, HRA, har vært i fokus på grunn av manglende bruk av anbud da det nye gjenvinningsanlegget skulle bygges.

Det har også vært søkelys på den kommunale næringsrådgiveren i Gran, som var forretningspartner gjennom 35 år med faren til en av eierne av bedriften som fikk kontrakten. Både næringsrådgiver Gunnar Haslerud og rådmann Henning Antonsen har kategorisk avvist at dette var kritikkverdig.

Men etter en times utspørring av rådmannen i går endte det med at utvalget vil formulere noen skriftlige spørsmål som Antonsen må svare på i et ekstraordinært møte i januar.

– Er du enig med rådmannen i at dette er en ikke-sak?

– Det vil svarene i møtet i januar avgjøre, sier Hvaleby.

Henning Antonsen

MÅ SVARE PÅ FLERE SPØRSMÅL: Rådmann i Gran, Henning Antonsen.

Foto: Roy Allan Larsen

Kontrollutvalget ønsker ekspertvurdering

I høst fikk kontrollutvalget mistanke om at den attraktive kontrakten for nytt gjenvinningsanlegg var inngått ulovlig fordi det ikke var lyst ut anbud. HRA viste til en juridisk vurdering de hadde bestilt, der konklusjonen var at dette er lovlig. Men kontrollutvalget vedtok likevel i september at de ønsker en uavhengig vurdering fra Innlandet Revisjon.

BI-professor Petter Gottschalk har tidligere sagt til NRK at den analysen HRA har bestilt, neppe er juridisk holdbar.

– NRKs artikler om dette har aktualisert saken ytterligere, og bidratt til ny informasjon. Vi ønsker nå en mye raskere behandling og har gitt saken prioritet. Vi skal nå samarbeide med kontrollutvalgene i de andre eierkommunene i HRA, sier Hvaleby.

– Det samme gjelder spørsmålet om mulig dobbeltrolle og inhabilitet. Det nye kontrollutvalget var svært aktive under utspørringen i går, men vi syns ikke vi kom til bunns i spørsmålet om kommunens og næringsrådgiverens rolle.

Pangstart for kontrollutvalget

Det nye kontrollutvalget hadde sitt første møte i går, der opplæring også sto på programmet. Sammen med de to tunge HRA-sakene ble det derfor et maratonmøte som varte i sju timer.

Flere saker fra Innlandet