Sist helg besøkte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug Paris, i forbindelse med at langtidsmodnet fenalår er på full fart inn i byens delikatessebutikker og gourmetrestauranter.
Et av de tre fenalår-merkene som nå selges i Frankrike er fra Tynset.
Nå er ordfører Bersvein Salbu og fabrikksjef for Nortura Tynset, Geir Inge Høystad, fast bestemt på å gjøre Tynset til norges skinkehovedstad.
– Vi må løfte frem denne skinken, nå som den er i ferd med å bli verdenskjent. Dette er veldig morsomt for et så lite sted som Tynset, sier en stolt ordfører.
Les også:
Til Oslo med traktor
I dag reiser de to på en liten promo-tur, for å få frem Tynset-produkter. Og transportmiddelet er ikke av den raske sorten.
– Vi setter kurs mot hovedstaden, med traktor! Vi skal innom både Elverum, Hamar og Eidsvoll på veien. Turen tar vi rett og slett for å løfte fram hvilke fantastiske produkter som lages og foredles her på Tynset.
Og bruken av traktoren har en symbolsk mening, forteller ordføreren.
– Skinken bruker to år på å bli moden, og er en del av «slow food»-bevegelsen. Akkurat som en traktortur til Oslo tar lang tid, tar det lang tid å lage god mat!
Skal få opp stoltheten
I kommunevåpenet til Tynset er det bilde av en elg. Og ordføreren innrømmer at det har kommet en del humoristiske kommentarer om at man burde bytte ut elgen med en gris.
– Vi har lite gris på Tynset, men man produserer gode matgriser på Hedmarken, og så foredles produktet her. Så dette er et godt hedmarkssamarbeid.
Og ordfører Salbu mener at skinkeproduksjonen har gode og viktige ringvirkninger for Tynset.
– Dette er med på å sikre arbeidsplasser på Tynset. Og det beviser at vi er et betydelig landbruksområde, så det er veldig viktig å få opp stoltheten for innbyggerne her!