Hopp til innhold

Vil at Knut (73) skal slippe helseattest for å kunne kjøre

Knut Fjeld (73) elsker friheten ved å kjøre bil. Flere partier på Stortinget vil nå sørge for at han slipper å ha helseattest for fortsatt å kunne kjøre bil når han blir 75 år.

Knut Fjeld, bilfører

HELSEATTEST: Dersom flertallet på Stortinget får det som de vil, slipper Knut Fjeld å få helseattest når han blir 75 år neste år.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Knut Fjeld fra Elverum har hatt førerkort i 55 år. Neste år må han med dagens ordning få en helseattest hos fastlegen for fortsatt kunne kjøre bil.

– Respektløst

Sverre Myrli

VIL FJERNE: Sverre Myrli vil fjerne ordninga med helseattest.

Foto: Arbeiderpartiet

– Jeg har alltid vært glad i å kjøre bil. Jeg er ikke noen bilmann, men jeg er glad i å bevege meg på veg. Det er kjett å gå. Det er mye bedre å kjøre. Friheten er viktig, særlig når du er pensjonist. Du kan jo våkne om morgenen og si at nå reiser vi til Göteborg, uten å gjøre mer ut av det enn å gå ut, starte bilen og kjøre.

Men når han fyller 75 år så må han til legen for å få en attest.

Det vil Sverre Myrli og Arbeiderpartiet gjøre noe med. De vil fjerne hele ordninga med helseattest for bilførere over 75 år.

– Det er et tungvint system, det er et unødvendig system og oppfattes av mange eldre som et respektløst system, sier Myrli.

Han poengterer at både Sverige og Danmark har systemer for å få de som er uskikket ut av trafikken, uansett alder.

– Men de har ikke det tungvinte systemet som vi har i Norge. Vi må finne mer fleksible systemer, sier Myrli.

I Sverige og Danmark får en førerkort for 10 og 15 år av gangen. Myrli ønsker også en slik løsning i Norge.

Det er Senterpartiet som først tok opp saken, og de vil be regjeringa om å vurdere å fjerne hele systemet. Arbeiderpartiet vil altså gå lengre.

Les: Færre eldre får fornyet førerkortet

Les: Skal bli lettere å ta fra deg lappen

Les: Eldre kjører ulovlig

Skeptisk

Marianne Mittet Solbraa

SKEPTISK Distriktsleder i Trygg Trafikk Hedmark, Marianne Mittet Solbraa er skeptisk til å fjerne ordninga med helseattest.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Men Trygg Trafikk er skeptisk.

– Vi tenker at det er en del som faktisk ikke drar til legen. Hvis helseattesten forsvinner så er det mange som faller utenfor. Det er også vanskelig for pårørende å ta den vanskelige samtalen ved å si til foreldrene eller naboen at du kjører for dårlig, mener distriktsleder i Trygg Trafikk i Hedmark Marianne Mittet Solbraa.

Hun er enig i at 75 åringer i dag er mye sprekere enn før og har mer mengdetrening enn de som var gamle for 20 år siden.

– Men Norge er jo et av landene i verden som er best på trafikksikkerhet, og vi vil ikke gå tilbake. Vi vil det skal være trygt i trafikken, sier hun.

– Vi skal sikre at eldre bilførere som har muligheten til å kjøre fortsatt får kjøre, og at de som har problemer med syn, hørsel og kvalitative tanker blir fratatt førerkortet.

Knut Fjeld mener derimot at forslaget er bra.

– Jeg er overbevist om at vi er bedre sjåfører og har kjørt bil mye lengre enn de som var gamle før. Det må være fryktelig mye å spare bare på helsesektoren ved å fjerne denne ordninga. Det blir veldig mange legebesøk som kunne vært brukt på andre ting, mener Fjeld.

Knut Fjeld

SPARE: Knut Fjeld mener det vil være mye å spare i helsesektoren ved å fjerne ordninga med helseattest.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Gratis legetime?

Venstre er skeptiske til forslaget. Jon Gunnes, som sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, mener det er viktig å tenke på trafikksikkerheten.

– Mange er helt klart godt i stand til å kjøre, men en helsesjekk bør være på sin plass. Kanskje denne legetimen bør være gratis, sier Gunnes.

Arne Nævra fra SV sier til NRK at de vil støtte kravet om helseattest, men at innholdet i undersøkelsen bør sees på med nye øyne.

– Den individuelle vurderingen må tillegges mer vekt enn de standardiserte testene, sier Nævra.

Helge Orten, som representerer Høyre, viser til at regjeringspartiene i Jeløya-plattformen er enige om å utrede forenklinger av førerkortkravene. Orten sier at Høyre inntil videre avventer nærmere utredninger fra departementet før de tar en endelig beslutning.