Hopp til innhold

Vil at barn blir vant til å konkurrere tidlig

Tidligere toppløper i langrenn, Hilde Gjermundshaug Pedersen, mener norske barn må få konkurrere med resultatlister fra de er sju-åtte år gamle for å få fram flere gode løpere.

Hilde Gjermundshaug Pedersen mener barn kan begynne å konkurrere med resultatliser og rangering fra de er sju-åtte år.

VERDENSMESTER: Hilde Gjermundshaug Pedersen representerte Nybygda IL som langrennsløper. Hun har en rekke internasjonale medaljer, blant annet VM-gull i stafett fra 2005. Bildet er fra NM i Trondheim i 2008 der hun gikk inn til NM-gull på 10 km friteknikk.

– Konkurranseinstinktet må komme inn i tidlig alder. Det må være lov å være god, sier Hilde Gjermundshaug Pedersen til avisa Ringsaker Blad.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Pedersens hjemkommune, Ringsaker, bare maktet å stille én løper til de individuelle distansene under NM på Røros sist helg. Simen Sveen var den eneste som stilte til start fra den meriterte skikommunen i Hedmark.

Pedersen mener dette skyldes at de unge langrennsutøverne begynner å konkurrere for seint. I dag er det ikke anledning til å rangere de yngre utøverne før de tar steget opp i 11-årsklassen og dette mener hun er helt feil.

– Skal man bli god i noe, så må man begynne tidlig. Ungene må få lov til å konkurrere om de har lyst til det, sier hun til NRK.

Vil frede barneidretten

Men Pedersen møter motstand i idrettsmiljøet med forslaget om hvordan man skal konstruere enere.

– Barneidretten skal ha et annet fokus enn resultat. Utvikling og glede skal stå i fokus, sier Tore Stubrud, organisasjonssjef i Oppland idrettskrets.

Han får støtte av idrettsforsker Marit Roland Udnes.

– Det er ingenting som tyder på at vi mister utøvere på grunn av at de ikke rangeres. Små barn har dårligere forutsetninger for å tolke seier og tap enn eldre barn, så derfor er det viktig at de modnes før deltar i konkurranser.

– La nå ungene få konkurrere

Pedersen er av en annen oppfatning. Den tidligere verdensmesteren tror ikke det vil ødelegge utviklingen for barna dersom det innføres konkurranser med resultatlister og rangeringer allerede når barna er sju-åtte år gamle.

Hilde Gjermundshaug Pedersen

SKAPER VINNERE: Hilde Gjermundshaug Pedersen mener man skaper vinnere ved å la barn konkurrere fra de er syv år gamle.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX

– Jeg tror det er viktig at ungene kommer tidlig i gang med å konkurrere. La nå ungene få konkurrere, jeg tror det er viktig, sier hun.

Viktig med allsidighet

Barneidrett defineres av Norges Idrettsforbunds bestemmelser som idrettsaktiviteter for barn til og med det året de fyller 12 år.

Fra det året barnet fyller 11 år kan det delta i regionale konkurranser og idrettsarrangementer. Da kan det også benyttes resultatlister, tabeller og rangeringer i konkurranser.

– Før var det ikke forbud mot å konkurrere i tidlig alder. Men leken skal også være der, og det skal være allsidighet, slår Pedersen fast.

Flere saker fra Innlandet