Vil anmelde helsepersonell etter at sønnen tok sitt eget liv

Monika Eng (43) og hennes advokat vil anmelde enkeltansatte i Vestre Toten kommune og Sykehuset Innlandet etter at sønnen tok sitt eget liv i 2012.

KREVER ERSTATNING: Monika Eng mener at det har vært grove tjenesteforsømmelser hos hjelpeapparatet.

SVIKT: Monika Eng har i over to år kjempet for å belyse det hun mener er vurderingssvikt hos helsepersonell.

Foto: Dag Kessel / NRK

Sønnen, 17 år gamle Eirik Eng Haugen, begikk selvmord i sin egen leilighet i oktober 2012. Moren hadde varslet om at han hadde truet både med å drepe henne og ta sitt eget liv. Først etter to dager ble det tatt en avgjørelse om å bryte seg inn i leiligheten hans. Der ble han funnet død.

NRK omtalte saken i går, etter at Fylkesmannen hadde gjort ferdig sin tilsynssak. Rapporten slår fast at både Sykehuset Innlandet og Vestre Toten kommune har opptrådt uforsvarlig.

Flere ansatte i helsevesenet kommer til å bli anmeldt i kjølvannet av selvmordssaken på Raufoss. Fylkesmannen mener at både Vestre Toten kommune og Sykehuset Innlandet opptrådte uforsvarlig da en 17-åring tok livet sitt

VIDEO: Eirik Eng Haugen ble bare 17 år. Moren og hennes advokat mener enkeltpersoner i sykehus og kommune må ta ansvar for at han tok sitt eget liv.

– Mulig feil diagnose

Fylkesmannen mener at psykiaterne kan ha stilt feil diagnose på Eirik Eng Haugen, og at riktig diagnose hadde ført til et bedre støtteapparat rundt ham. Det går også fram av tilsynssaken at det er gjort store feilvurderinger de to dagene etter at moren ringte inn sin bekymringsmelding.

Likevel mener Fylkesmannen at enkeltansatte ikke skal gjøres ansvarlige.

– Vi mener at læringspotensialet best kan oppfylles ved å fokusere på systemet, og ikke på enkeltpersoner. Vi har ikke funnet at det er noen enkeltpersoner som har gjort en dårlig jobb i denne sammenhengen, sa assisterende fylkeslege i Oppland, Erlend Aasheim, til NRK mandag.

Vi er dypt uenige med Fylkesmannen.

Advokat Jørgen Stueland
Advokat Jørgen Stueland

FORBEREDER ANMELDELSE: Advokat Jørgen Stueland.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Vi er dypt uenige i denne vurderingen, og kommer til å anmelde dem som har gjort grove faglige feilvurderinger. Hvis de hadde reagert, kunne han vært reddet, sier advokat Jørgen Stueland.

Aasheim vil ikke kommentere saken ytterligere i dag.

Vil bruke rapporten til opplæring

Omsorgssjef i Vestre Toten, Randi Skare, vil ikke kommentere verken anmeldelsen eller den aktuelle saken. På generelt grunnlag sier hun at Fylkesmannens rapport vil bli brukt som et ledd i opplæring og forbedring.

– Vi har mye å hente på bedre samhandling. Det er mye kompetanse blant våre ansatte, men vi må utnytte dette bedre. Vi skal se nærmere på forbedringsområder på systemnivå, sier Skare.

Divisjonsdirektør for psykiatri i Sykehuset Innlandet, Gunn Gotland Bakke, vil heller ikke i dag si noe om hvordan sykehuset ser på utviklingen av saken.