Hopp til innhold

Hvis fotball er matematikk: Viking tar gullet

Viking vinner årets eliteserie i fotball. Det er konklusjonen til Norsk Regnesentral når det gjenstår åtte kamper av sesongen.

Eliteserien i fotball 2023: Lillestrøm - Viking

VINNER: Det vil bli jubel i Stavanger dersom tallene fra Norsk Regnesentral slår til. Da blir det nemlig seriegull til Viking!

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Det er 32 år siden sist folk i Stavanger kunne juble for seriegull i norsk fotball. Men i år er sannsynligheten stor for at det vil skje igjen.

Norsk Regnesentral mener det er 52,3 prosents sjanse for at Viking vinner årets serie.

To poengs forsprang

– Sjansene er i alle fall større enn i forrige uke, sier Roar Åkerlund, styreleder i supporterklubben Vikinghordene.

Både Viking og Bodø / Glimt har igjen åtte kamper. Tabellen før helgas kamper viser at Viking har et forsprang på to poeng.

Og det er nettopp denne lille poengluka som gjør at Norsk Regnesentral mener Viking har en fordel i serieavslutningen.

Supporterlederen fra Stavanger slår uansett fast at han har et svært avslappet forhold til de positive tallene.

– Vi har satt oss i en god posisjon siden vi leder serien, sier Åkerlund. Han mener derfor det er naturlig at de også er gullfavoritter, statistisk sett.

Les også Sett over én million ganger: – Tidenes signerings­video

Markus Solbakken

Kan ikke stole på tallene

Norsk Regnesentral har spilt de gjenværende kampene 50.000 ganger på en datamaskin og beregnet 50.000 tilsvarende tabeller.

Modellen tar hensyn til hjemmebanefordel, men ikke formutvikling. Datamaskinen til regnesentralen er også lært opp til å ta hensyn hvilke lag som har spilt mot hverandre.

Men den er ikke en fasit, slår Åkerlund i Vikingghordene fast:

– Statistikk og sannsynlighet er det som det er. Det er mange andre faktorer som kan spille inn som en datamaskin ikke kan regne ut, sier han. Skader på sentrale spillere og eventuelle suspensjoner som følge av gule og røde kort er eksempler Åkerlund trekker fram.

– Da vi var i 1. divisjon mener jeg Norsk Regnesentral fant ut at vi hadde rundt 4 prosents sjanse for å vinne ligaen noen runder før slutt. Men vi vant likevel, sier han.

Sølv og bronse til nord

Norsk Regnesentral mener Bodø / Glimt har 40,7 prosents sjanse for gull. Gullhåpet er med andre ord langt fra ute for klubben, som ble seriemestere både i 2020 og 2021.

Tromsø ligger også statistisk sett godt an til medalje: 65,3 prosent.

Nord-Norge vil dermed kunne få både sølv og bronse i serien, mener datamaskinene til Norsk Regnesentral.

Les også Bakke ber RBK-spillerne se seg selv i speilet: – De må ha litt respekt

Eirik Bakke og Ole Selnæs

Håp for Stabæk

I bunnen av tabellen mener de samme datamaskinene at Aalesund er fortapte. Sannsynligheten for at det blir direkte nedrykk for tangotrøyene er nemlig hele 99,1 prosent.

Her ligger Stabæk dårligst an til å slå følge med Aalesund. 48,9 prosent er sannsynligheten for at bærumslaget rykker rett ned igjen.

– Jeg trodde faktisk sjansene for at vi skal rykke direkte ned var større enn det, sier Bjørnar Posse Sandboe, styreleder i Stabæk Support.

Stabæk-nedtur

NEDRYKK: Sjansene for at Stabæks spillere vil fortvile etter årets sesong, er stor, mener Norsk Regnesentral.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Han mener tallene tross alt er godt nytt, og at det nå blir viktig for Stabæk å holde motet oppe.

– Det er alltid et lag som klarer å snu det mot slutten av sesongen. Så får vi håpe at det er vi som er det laget i år, sier Sandboe.

Stabæk har spilt færre kamper enn de andre lagene. Lørdag 30. september kan laget, med seier hjemme mot Tromsø, sørge for at sjansene for nedrykk blir enda mindre.

HamKam, Vålerenga, Sandefjord og FK Haugesund er sammen med Stabæk lagene som ser ut til å kjempe om å unngå kvalifiseringsplassen.

Gammelt og nytt opp til eliteserien

1. divisjon mangler bare seks kamper før sesongen er ferdigspilt. Her mener Norsk Regnesentral at Fredrikstad og KFUM Oslo har størst sjanser for å rykke opp.

Utregningene viser også at det blir jevnt om plassene bak lagene som rykker direkte opp.

Men akkurat nå har regnesentralen Kongsvinger, Start, Kristiansund og Sogndal som favoritter til å sikre kvalifiseringsspill om opprykk til Eliteserien.

Hadde vært fantastisk

Roar Åkerlund i Vikinghordene husker ikke forrige seriegull til klubben. Ja, over halvparten av dagens medlemmer i supporterklubben var ikke engang født i 1991, mener han.

– Det har vært mange, tunge år, med nedrykket i 2017 som bunnpunkt, sier Åkerlund.

Han sier klubben har jobbet veldig bra og langsiktig siden opprykket i 2018. Og ingenting hadde gledet ham mer enn om Norsk Regnesentral får rett i sin statistiske spådom:

– Det hadde vært utrolig gøy om vi kunne ha kronet stein på stein-byggingen med seriegull i år!

Viking – Kongsvinger - jubel etter scoring av Johnny Furdal

GULLJUBEL: 32 år er gått siden Viking sist tok gull på fotballens øverste nivå. Nå er sjansene for gull store.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Flere saker fra Innlandet