Hopp til innhold

– Det går en lavkarbobølge over landet

Vi spiser mer smør enn før, viser tall fra TINE. Lege Erik Hexeberg mener dette skyldes at folk går på lavkarbodietter og mesker seg med smør og rømme.

egg og bacon

Egg og bacon - sunn frokost?

Foto: Scanpix / SCANPIX

Lavkarbodietter er dietter som handler om å kutte ned på karbohydratene og spise mer fett og proteiner.

Erik Hexeberg jobber på Dr. Hexebergs klinikk, hvor de behandler folk ved hjelp av lavkarbodietter. Han mener det er denne typen kosthold som gjør at nordmenn spiser mer smør enn før:

– Det er en lavkarbobølge som går, og det er nok mye av grunnen til at vi spiser så mye smør om dagen.

Hexeberg er klar på at en diett med mer smør og mindre karbohydrater gir bedre helse.

– Flere lager mat fra bunnen

I Spar-butikken på Gran er flere forbipasserende innom, og de fleste velger ekte smør i kjøledisken. De fleste oppgir den gode smaken som årsak til dette. Butikksjef Laila Kristiansen i Coop sier at salget av meierismør alltid er stort, og hun mener at lavkarbodietter ikke nødvendigvis er årsaken:

– En forklaring kan nok være at flere lager mat fra bunnen av om dagen, og da gir ekte smør en bedre smak. Før jeg brukte jeg Melange når jeg lagde mat, men etter litt påvirkning fra TV-kokker og lignende har jeg gått over til å bruke meierismør, sier hun.

Guri Andresen i Elverum slet lenge med smerter i kroppen. Hun begynte på lavkarbodiett etter å ha fått tips om det, og nå er smertene borte. Og som en bonus har hun gått ned åtte kilo:

– Jeg føler meg som et nytt og bedre menneske.

Det er litt av et frokostbord Andresen dekker opp når vår reporter er innom. Fløte, rømme, ekte meierismør, røkelaks og rekesalat.

– Jeg har aldri i mitt liv spist så mye fett som jeg gjør nå om dagen, men det fungerer veldig bra for meg og min kropp.

Smør

Smør kan bidra med fettet du trenger til en lavkarbodiett, men sunnere fett fra olivenolje og fisk er å foretrekke.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

– Lavkarbo ikke bra over tid

Ida Synnøve Grini jobber i NOFIMA, som jobber for bedre matkvalitet og ernæringsopplysning. Hun er skeptisk til hvorvidt en lavkarbodiett er sunt i det lange løp:

– Det er ikke bra over lang tid. Hvis du har en uttalt fedme kan lavkarbodiett være et bra alternativ i begynnelsen, men det er viktig å begynne å tenke langsiktig med en gang man har stabilisert vekten.

– Det som er ulempen med lavkarbodietter er at mange kutter ut grønnsakene. Da vil de ha problemer med å få i seg nok næringsstoffer.

Grini tror at mange opplever at lavkarbodietten føles riktig for dem. Man oppnår en jevn vektnedgang tidlig i kostholdsskiftet. Selv anbefaler hun å gå andre veger:

– Vi vil at folk holder seg til Statens ernæringsråds anbefalinger. Studier viser at selv om overvektige som bruker lavkarbodiett går raskere ned i vekt, er det også mulig å gå ned like mye på en tradisjonell, balansert diett. Etter seks måneder er forskjellen utjevnet, og da er det bedre å ha et balansert kosthold.

Flere saker fra Innlandet