Hopp til innhold

Flere handler godis enn tobakk og alkohol

Svenskegodis har blitt en stor del av grensehandelen. Knall blått, rødt og grønt godteri i store kvanta blir med tilbake til Norge. Det er faktisk flere som handler godteri enn tobakk og alkohol.

Godteri, sukker

Svenskegodis har blitt en stor del av grensehandelen. Nå er det flere som handler godis enn alkohol og tobakk.

Foto: ScanStockPhoto

– Disse er veldig populære, sier Maria Josefson.

Hun fyller opp hyllene med store poser med myke karameller og lakris.

– Spesielt eldre kunder er veldig begeistret for disse, sier hun.

Aldri før har nordmenn handlet mer godteri i Sverige enn nå. Og til tross for de store spesialbutikkene for godteri, selger også matbutikkene store mengder søtsaker til sukkerhungrige nordmenn.

Godteri har blitt «big business»

Butikksjef Tommy Johannessen og medarbeider Maria Josefsson

Til tross for egne godteributikker selger også matbutikkene store mengder godteri. Butikksjef Tommy Johannessen og medarbeider Maria Josefsson fyller opp hyllene.

Foto: Vera Wold / NRK

I fjor handlet vi for 25 millioner kroner hos söta bror, men det er ikke bare flesk, sprit og tobakk som fyller handlekurvene når vi er på svenskehandel. Det er flere som tar med seg svenskegodis enn alkohol og tobakk og godisbutikkene, de har blitt «big business».

– Man møter jo på et hav av godis. Det slår mot deg – lukter og fristelser, sier Iben Krogsæther.

Han er trenings- og ernæringsfysiolog fra Kongsvinger, jobber for magasinet trening.no og som kostholdsekspert på et treningssenter på Skarnes i Sør-Odal. Og han spiser også svenskegodis.

– Kanskje har du gått rundt i andre butikker og har begynt å bli sulten, så går du inn i godteributikkene og tar med deg alt som frister. Det er også enklere å ta med seg mer når man er i disse spesialforretningen for godis, sier han.

4000 kvadratmeter med godis

På få år har Charlottenberg fått seks godisbutikker på nær 4000 kvadratmeter og med rundt 100 ansatte. Alle eies av det privateide firmaet Orvelin Group. Syrlig og surt, søtt og salt i alle fasonger og størrelser. Det kan virke som himmelen for enkelte.

– Jeg liker best de sure, sier en av de handlende NRK treffer blant godtehyllene.

Hun innrømmer også at hun nok forsyner seg litt mer her enn hun ville gjort hjemme i Norge.

– Jeg spiser ikke så veldig mye godteri til vanlig, men jeg vet ikke om jeg klarer å spare dette til helga, sier hun.

– Enklere å ta med mer

Iben Krogsæther

Iben Krogsæther er trenings- og ernæringsfysiolog fra Kongsvinger. Han jobber for magasinet trening.no og som kostholdsekspert på et treningssenter på Skarnes i Sør-Odal. Og spiser også svenskegodis...

Foto: Vera Wold / NRK

Iben Krogsæther tror de nye butikkene har gjort sitt for å bidra til at nordmenn spiser mer godteri.

– Ja, i alle fall vi som bor nære grensa. I spesialbutikkene er det også enklere å plukke med seg større kvanta, sier han – ikke uten bekymring.

– Det gir jo store blodsukkersvingninger. Det er tomme kalorier, ingen som helst næring. Det er klart det er ugunstig med tanke på fedme, diabetes og andre livsstilssykdommer, sier han.

Flere saker fra Innlandet