Veteraner på langtur fra sør til nord

Med veteranbiler fra 1920-tallet har de kjørt det ganske land på langs. I dag skal bilentusiastene etter planen nå Nordkapp.

T-Ford på tur

I dag kommer denne trioen etter planen fram til Nordkapp-platået. F.v. Alf Lindberg, Sigvald Buviken og Ove Svendsrud.

For mange er ferie synonymt med fred og ro, altså minst mulig styr. Det gjelder ikke disse karene.

Til Nordkapp

Heller enn å sole seg på en strand i det såkalte "Syden", har turen gått fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. I T-Ford-biler fra 1920-tallet.

Alf Lindberg fra Rena og Sigvald Buviken fra Hamar har med seg Ove Svendsrud på en noe alternativ "norgesturné".

11.juni trillet de i gang og antatt ankomst var i utgangspunktet 5.juli, men de firhjulede veteranene har prestert bedre en forventa. Nå er Honningsvåg neste stopp.

Foran skjemaet

– Vi ligger langt foran skjemaet, hvis alt går bra er vi framme om ikke alt for lenge, forteller Sigvald Buviken på telefon fra nord.

Karene bestemte seg for å legge seg på hjul Norge på langs, men ikke på en hvilken som helst måte.

T-Ford

Turfølget har overnatta i skogen underveis, med tidsriktig utstyr, må vite.

Nesten 100 år gammel

T-Ford-entusiastene kjører løpet helt ut, og kler seg også tidsriktig. Vel, i hvert fall innimellom, når de stopper og møter folk. Komforten kommer tross alt først på tur.

Bilene stammer fra 1920-tallet, og noe av målet er å bevise at de gamle fortsatt duger.

– Jeg var litt i tvil på veg opp Gaustatoppen, det var veldig bratt der, men utrolig nok klarte den seg! Bilen er jo nesten 100 år gammel, min er den eldste i følget og stammer fra 1922, sier Buviken.

Sitter alene

Det er ikke fritt for at en såpass omfattende reise kan utfordre eldre bilskrotter, men alderen til tross, turen har for det meste gått greit for seg.

Gjengen var totalt fem stykker ved start, men har "mista" to underveis. Karene sitter alene i hver sin bil, så det gjelder å underholde seg selv på vegen.

– Det er egentlig fint å sitte litt aleine, jeg trimmer sangstemmen og ser på naturen som passerer forbi. Dessuten prater vi jo med folk når vi stopper, sier Buviken.

Tålmodighet er i hvert fall en nødvendighet, da bilene ikke beveger seg fortere enn 40-45 kilometer i timen.

Ikke et racerløp

– Vi har tatt hensyn til trafikken underveis, og jeg syns ikke vi har hatt noen problemer med det. Vi har kjørt litt utenfor hovedvegene og ikke opplevd problemer, sier Buviken.

Siste etappe på turen kjøres i dag, fra Honningsvåg til Nordkapp-platået. Men bilister som håper på å treffe på veteranene på veg sørover, blir nok skuffa.

Biler og mannskap skal få en velfortjent pause, Hurtigruta tar nemlig over hjemfarten.

Sitter du på noen gode feriehistorier? Kanskje har du planlagt en ferietur litt utenom det vanlige i år? TIPS OSS.