Vesleblakken blir teater

Mange godt voksne husker Jacob Breda Bulls fortelling om Vesleblakken fra sin lesebok i folkeskolen. Nå blir den udødelige fortellingen teater. – Fordi, vi bare måtte, sier Peder Opstad!

Peder Opstad (t.v.) og Marcus Tønseth

Peder Opstad og Marcus Tønseth spiller alle rollene i teaterstykket Vesleblakken.

Foto: Stein S. Eide

«I en liten stue langt fra bygdens ståk og strid ...» Slik starter visa om Vesleblakken, som ble en ren landeplage i 1955.

Det var Rendalsforfatteren Jacob Breda Bull som skrev fortellingen om Vesleblakken – hesten som reddet livet til et barn ved å ta seg helt ut på sin ferd etter doktoren.

Og nå blir Vesleblakken teater.

Se og hør et utdrag av sangen om Vesleblakken her:

Fortellingen om Vesleblakken blir teater. Peder Opstad og Marcus Tønseth i Teater Grimsborken spiller alle rollene selv.

Vesleblakken blir teater

– Vi bare måtte. Vi lager alltid forestillinger som vi selv kunne tenke oss å se. Og denne forestillingen dekker alt. Den berører oss. Den har noe på hjertet, sier Peder Opstad i Teater Gromsborken.

Måtte få Vesleblakken på scenen

«Langt det var til doktor, kanskje livet snart var slutt ...»

Det er nok drama i fortellingen, som ble udødeliggjort i Nordahl Rolfsens lesebok for Folkeskolen. Visa er skrevet av Erling Stordahl. Men det er likevel utfordrende å lage teater av en slik fortelling, sier Peder Opstad.

– Vesleblakken er noe som jeg har hatt med meg siden barndommen og lenge hatt lyst til å gjøre noe på. Men det tok meg 10 år å komme opp med en ide til hvordan jeg skulle få det opp på en scene, sier Peder Opstad.

Trist og rørende

Vesleblakken er historien om hesten som reddet Veslegutt da han ble syk. Han drar ut i snøstormen og kjører 12 mil på 10 timer for å hente doktor til Veslegutten som ligger med lungebetennelse. Gutten blir reddet, men Vesleblakken er så utkjørt at han må bøte med livet selv.

«Blakken reddet livet for sin aller beste venn.....»

– Det som er vanskelig, er at novellen er veldig preget av tilstand og stemning. Så vi prøver å koke ned hele novellen og egentlig gjenfortelle den med våre stemmer og våre ord.

Spiller alle rollene

Det er over 100 år siden Jacob Breda Bull skrev fortellingen om Vesleblakken. Historien har rørt folk og satt spor i alle år. Nå gjenstår det å se om dagens unge lar seg røre på samme måte.

– Når det gjelder de eldre, så er dette en historie som veldig mange vil kjenne igjen. Det som er flott med å få med barna, er at vi kan skape en felles opplevelse som de kan dele, sier Peder Opstad.

Peder Opstad og Marcus Tønseth spiller alle rollene selv. Atle Knudsen har regien. Stykket settes opp av Teater Grimsborken i samarbeid med Teater Innlandet.

Urpremiere i Rendalen

Stykket om Vesleblakken skal tunere land og strand rundt, både på skoler og på eldresentre. Det har urpremiere 8. november i Rendalen, der Jacob Breda Bull kom fra.

– Jeg gleder meg. Dette er et teaterstykke som kan spilles i mange år framover, kanskje i både fem og ti år, sier teatersjef i Teater Innlandet Janne Langås.