Verdens største pelsdyrland kritiske til norsk forbud

Danmark eksporterer pels for 8 milliarder kroner i året. Den danske bransjen forstår lite av regjeringens avgjørelse om å avvikle norsk pelsdyrdrift innen 2025.

Ann-Mona Kulsø Larsen sammen med en av sine 16 000 minkhvalper

NYFØDT: Pelsdyrbonde Ann-Mona Kulsø Larsen inspiserer en fem uker gammel minkvalp. Totalt har hun 19 000 dyr og har ingen planer om å gi seg med driften med det første.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

– Jeg synes det er ergerlig med forbud i Norge og forstår ikke hvorfor de har innført det, forteller Ann-Mona Kulsø Larsen.

I fjøset sitt utenfor København har hun 16 000 minkvalper og 3000 voksne dyr. For oppdretteren er det utenkelig at den danske pelsdyrbransjen noen gang får oppleve det samme som norske bønder. I løpet av de fem neste årene må de avvikle sin drift.

– Jeg har vanskeligheter med å se at vi får et forbud i Danmark. Jeg forstår ikke hvorfor en så solid bransje avvikles, sier hun.

Sjokkert over norsk beslutning

Torsdag stemte Stortinget for regjeringens forslag om nedleggelse av pelsdyrnæringen innen 1. februar 2025. Pelsdyrbonde Odd Arne Myromslien er blant dem som har gått ut i media og fortalt om store tap etter avgjørelsen.

Den danske pelsdyrbransjen er i øyeblikket størst i verden på eksport av pels. Årlig omsettes det for mellom seks og åtte milliarder kroner gjennom landets pelssamvirke, Kopenhagen Fur. Direktør Sander Jacobsen er overrasket over at regjeringen i går gikk inn for å avvikle den norske næringen.

– Jeg synes forbudet er sjokkerende. Det er helt uaktuelt å se for seg at det samme ville skjedd i Danmark. Her har næringen stor støtte i Folketinget, forteller han.

Jacobsen sier fremtiden for dansk pelsdyrbransje ser lys ut og ikke vil påvirkes av det norske forbudet.

– Vi har et bærekraftig produkt. Det håper vi gir stor etterspørsel, sier han.

Sander Jacobsen, direktør i Kopenhagen Fur

I VEKST: – Næringen har blitt stor i Danmark fordi oppdretterne har stått sammen om utvikling i nesten 100 år, sier Jacobsen.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

Dyrevernere vil ha dansk avvikling

Selv om den danske pelsdyrbransjen er upåvirket av Norge, øyner landets største dyrevernsforening håp om at politikerne skal gå inn for et forbud også i Danmark.

Joh Vinding

KRITISK: – 3 av 12 partier i Folketinget støttet et forbud mot avl sist det var oppe, sier Vinding som håper danske politikere gjør det samme som regjeringen.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK

– Vi ser at det blir stadig større politisk vilje til avvikling. Det har også en stor støtte i befolkningen, sier Joh Vinding, direktør i ANIMA.

For to år siden ble reveavl forbudt i Danmark. Vinding tror ikke det er mange år før bransjen blir ytterligere innskrenket.

– Jeg tror ikke vi om noen år har pelsdyr i Danmark, sier han.

Ann-Mona Kulsø Larsen i fjøset sitt utenfor København

STOLT: Pelsdyrbonde Ann-Mona Kulsø Larsen sier den danske bransjen har et godt rykte. – Jeg tror det viktigste for dyrene er at de har det godt mens de er i live, forteller hun.

Foto: Geir Bernhard Randby / NRK