Hopp til innhold

Vedkunstner (84) med lokalpolitisk vedstabel

STOR-ELVDAL (NRK): Han har portrettert både Kongen og Statsministeren på en vedstabel. I dag avduket Ole Kjelling det han kaller sitt mest ambisiøse verk hittil.

Vedkunstner med nytt prosjekt

HEL VED: Vedkunstner Ola Kjelling med kona Zophia står foran årets verk. Kunsverket er laget av nøye stablet ved, som deretter er malt. 84-åringen brukte en måned på å bli ferdig med prosjektet.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Vedkunstneren Ola Kjelling bor langt til skogs i Stor-Elvdal i Hedmark. Han har funnet en helt unik uttrykksform. Ved hjelp av sirlig stablede vedkubber, portretterer han alt fra hyllester til politisk kritikk.

Ordkløyveri

I dag var det høytidelig avdukning av Ole Kjellings femte vedstabel-kunstverk på like mange år. Kunstverket bærer navnet «Vidløftige VEDtak», og her er det tolkningsrom, mener vedkunstneren.

Vidløftinge vedtak
Foto: Arne Trolldalen / NRK

– Politikere fatter jo vedtak hele tiden, men ordet kan også bety noe mer konkret. Vedstabelen her ligger jo under et tak. Og jeg må ta i et tak når jeg legger den på plass, sier kunstneren, og henviser til veden som er lagt med millimeterpresisjon.

Rammevedtak

Det er ordføreren i Stor-Elvdal, Even Moen, som titter ut av vinduet i årets kunstverk. Veden er stablet opp ved vedskjulet og er omkranset av en stor ramme. Kunstneren har brukt både humor og selvironi i verket.

– Ordføreren og jeg har noe felles, vi gjør vidløftige vedtak begge to. Men dette er ingen protest, for både ordføreren og jeg gjør både viktige og vidløftige vedtak i det vide og det brede, konstanterer Kjelling.

Kongeportrett og kunstner

KONGELIG TAKK: For tre år siden fikk Ole Kjelling en takk fra Kongehuset for dette verket av kongeparet.

Foto: Stig Karlo hellstrøm, NRK

Tidligere har han brukt operakomponist Rossini, kongeparet, Skrik og Erna Solberg som temaer i sine vedstabler. I år er det lokal inspirasjon bak kunsten. Men hva han ønsker å oppnå med prosjektet, er av en mer kryptisk art.

– De som kjører forbi vil jo bare se et vindu og en liten vedstabel i tømmerveggen. Det er det jeg ønsker å oppnå, altså ingenting, ler han.

Vedvarsel

84-åringen har brukt en måned på å ferdigstille verket og har allerede planen for neste år klar. Selv om han holder kortene tett til brystet, letter han litt på sløret i intervjuet med NRK. Kjelling varsler at neste års stabel vil ha et innhold som et yngre publikum kan relatere seg til.

– I år ballet det på seg og jeg brukte mye lenger tid enn jeg hadde tenkt. Til neste år er målet å bli ferdig på to dager. Jeg kan røpe vil jeg lage noe som er myntet på skoleungdom, forklarer han.

Tradisjonen tro vil vedstabelen ende i peisen etter at den har utspilt sin rolle som kunstverk og landemerke i Stor-Elvdal.

Flere saker fra Innlandet