Vedgåten er løst

84 år gamle Ole Kristian Kjelling fra Stor-Elvdal lovte en tusenlapp til den som løste en gåte gjemt i en vedstabel. Nå har en informatikkstudent funnet svaret.

Ole Kristian Kjelling

GÅTEMASTER: Ole Kristian Kjelling fortalte på lansering av gåten 3. juni at løsningen lå i detaljene og at alle elementene i bildet til sammen skulle danne svaret.

Foto: Stig Karlo Helstrøm / NRK

Kjelling har blitt landskjent for sine malerier på ved. Årets bilde fikk litt ekstra oppmerksomhet fordi vedkunstneren hadde lagt inn en utfordring til publikum i bildet.

Gåten, som var malt på vedstabelen, viste matematiker Niels Henrik Abel, noen matematiske tegn og figurer. 1.000 kroner var premien til den første som kunne forklare for herr Kjelling hvordan de hadde kommet fram til svaret.

– Oppgaven krever oppmerksomhet, sans for detaljer, systematikk, logikk og tålmodighet, sa 84-åringen på lanseringsdagen.

Rutenett og logikk

245 personer har prøvd seg på gåten, men ikke før klokken 02.45 natt til søndag var det noen som klarte å komme opp med rett svar.

Og den som klarte det heter Edvard Johannesen Bakken. Han kommer fra Fevik, er 22 år og studerer informatikk på Universitetet i Oslo.

Svaret var «ARITHMETIC».

– Hvis du setter bildet inn i et rutenett så hvert av ansiktene får en koordinat på X- og Y-aksen, kan de ganges sammen så du får et tall. Det tallet kan videre oversettes til en bokstav, 1 blir til A, 2 blir til B og så videre. Deretter er det bare å stokke om på bokstavene, sier Bakken.

Ole Kristian Kjelling og kona foran årets vedkunst
Foto: Per Magnussen / NRK

– Hvordan kom du på dette?

– Det er jo noen godt skjulte hint, da, særlig øverst i bildet med pi-en, som gjorde at jeg skjønte hva som skulle til, forteller informatikkstudenten med mattebakgrunn.

– Veldig imponerende

Det tok lang tid før noen klarte å finne ut hvor Ole Kristian Kjelling ville hen.

Han er glad noen klarte dette til slutt.

– Bakgrunnen for dette prosjektet var jo å fokusere på at det er for mye tull og tøys i skolen om dagen og at grunnundervisningen ikke er god nok, sier Kjelling.

Han er meget imponert over Edvards måte å løse gåten på og han gir oss et aldri så lite, men artig poeng til slutt.

– Han er jo 22 år og sendte inn svarforslag nummer 222, humrer Kjelling.

Ole Kristian KJelling fra Stor-Elvdal lagde en gåte inne i en vedstabel