Hopp til innhold

Guro (12) syr pute av bestemors gamle gardiner

Barn og ungdom strømmer til et nytt tilbud fra gjenbrukssenteret Resirkula. Norges Husflidslag opplever økende interesse for sying blant unge.

Guro Tangen Lie (12) syr en rød pute

SYR PUTE: Guro Tangen Lie synes det er gøy å sy. Stoffet er fra en gammel gardin funnet hos bestemor, og skal bli en rund pute med en stor knapp i midten.

Foto: Viktoria Hellem-Hansen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Nå syr jeg en rund pute. Jeg håper den blir ferdig snart, sier Guro Tangen Lie.

Ved «Sy-Den» av gjenbrukssenteret Resirkula i Hamar sitter barn og ungdom hver tirsdag og lærer seg å sy med brukt stoff.

– Jeg er veldig glad i å sy. Det er gøy å lage ting, sier hun.

12-åringen har vært hos bestemoren sin og hentet gamle gardiner som skal bli til noe nytt.

– Jeg synes det er veldig kult. Man kan ha noe brukt også kan man redesigne det som du vil.

Gaia, Guro og Marte syr brukte ting til noe annet

MILJØ: Alle tre er klima- og miljøbevisste. – Det er bedre for miljøet, sier Guro Tangen Lie (12) (i midten), sammen med Gaia Furulund (11) og Marte Gillund Nordbø (11).

Foto: Viktoria Hellem-Hansen / NRK

– Nyttig å sy sine egne klær

Det var etter vinterferien bruktbutikken startet prosjektet sammen med Hamar kulturskole, for at de unge skulle prøve en litt annen hobby.

– Jeg synes det kan være nyttig å sy sine egne klær så man ikke trenger å kjøpe nytt hele tiden, sier 11 år gamle Marte Gillund Nordbø, som syr et skjørt som før var moren sin gamle kjole.

Hun og de andre får hjelp av skredder og kostymedesigner Sylvia Denaise.

– Det er fint å ha et sted hvor man gjør dette, lære teknikker, også får man kanskje mer lyst til å sy hjemme, sier Denaise.

Marte Gillund Nordbø (11) og Sylvia Denais

SKJØRT: Skredder og kostymedesigner Sylvia Denais hjelper ungdommene med å sy hva de vil. Her hjelper hun Marte Gillund Nordbø med å sy et skjørt.

Foto: Viktoria Hellem-Hansen / NRK

Økende trend blant barn og unge

– Gjennom samarbeidet med Resirkula er vi med på å oppdra barn til å jobbe med søm, og det å gjenbruke framfor å kjøpe nye ting hele tiden, sier Anette Solberg rektor ved Hamar kulturskole.

Bruk av brukte tekstiler til omsying er det noen kulturskoler som tilbyr, men kommunikasjonssjef Egil Hofsil i Norsk kulturskoleråd, sier det er unikt at Hamar har er et samarbeid med et gjenbrukssenter.

– Den biten er spesiell i landssammenheng. Der er kulturskolen pionerer.

Norges Husflidslag ser en økende trend blant barn og unge. De får også flere henvendelser av foreldre som ønsker å melde barn på kurs og fra unge voksne som vil lære seg å sy.

– Vi ser på våre arrangementer at mange barn og unge er veldig interessert i å fikse klærne sine, lære seg å sy. De vil gjerne lære seg hva det er laget av, at det ikke forurenser og at de kan bidra med et bedre bærekraftig klesbruk, sier direktør Marit Jacobsen.

Vil du sy klær eller andre ting med brukt stoff?

Skal lage festdrakter og cosplay-antrekk

Sykurset varer til sommeren, og er et tilbud for barn og unge.

Men «Sy-den» er åpen for alle. Alle kan ta turen og sy hva de vil, for 1 krone i minuttet, forteller rådgiver på ombruk, Karen Tømte i Resirkula,

– Konseptet er inspirert av syboomen som åpnet for noen år siden. Dette kommer mer og mer, man ser litt bort fra fast fashion-hysteriet. Nå går prisene opp, folk blir mer og mer bevisste, sier hun.

Karen Tømte ved Sy-Den

«SY-DEN»: Karen Tømte er rådgiver ombruk til Resirkula. «Sy-Den» åpnet for 1,5 år siden. Men i februar åpnet de nye, synligere lokaler ved siden av UFF. De har allerede opplevd større interesse.

Foto: Viktoria Hellem-Hansen / NRK

Etter påske skal de ha kurs over fem onsdager der man skal kunne sy festdrakter til 17. mai.

De tar inn gjenbruksstoffer som gardiner og lignende og selger det videre i «Sy-Den».

Inspirasjonen til å lage festdrakter og oppskriften er fra Fæbrik, som er startet opp av blant annet Jenny Skavlan.

– Det er alltid lettere å sy når man kan hjelpe hverandre, så initiativet fra «sy-den» er helt supert. At folk bruker gjenbrukstekstiler til å skape sin helt personlige festdrakt, er vinn-vinn både for bærekraft og mestringsfølelse, skriver Fæbrik i en e-post.

Resirkula ønsker også å trekke ungdommer inn ved å ha en cosplay-workshop etter påske, forteller Tømte.

Les også Møllspist frakk ble sydd om til festdrakt

Festdrakter sydd av brukte tekstiler

Bruktkjøp øker med millioner

Resirkula har seks butikker i Kretsløpsparken like utenfor Hamar. Butikksenteret åpnet i 2020, og selger alle mulige varer som leveres inn på gjenvinningsstasjonen.

Tømte opplyser at de har hatt en kraftig økning i både antall tonn til ombruk og omsetning.

I 2021 solgte Resirkula 150 tonn brukt og hadde en samlet omsetning på 5,7 millioner. I 2022 solgte de 200 tonn og hadde en samlet omsetning på 8,1 millioner.

Bruktmarkedet i Norge øker, viser tall fra de største bruktkjedene.

Resirkula-gjenbruk

MYE BRUKT: Resirkula har tre interiørbutikker, en sport og fritidsbruk, en elektronikkbutikk, og en nystartet leke og barneutstyrsbutikk. I sommer skal de også gjøre et pilotprosjekt på byggevarer.

Foto: Aleksandr Nedbaev / NRK

Les også Flere vil ha gamle smykker – Marthe fikk tak i en 80 år gammel skatt

Marthe Mølstre fekk tak i en 80 år gammel ring. Skjermdump fra Instagram.

Flere saker fra Innlandet