Vebjørn (21) vil bli verdens beste tømmerhogger

ÅSMARKA (NRK): Med over 60 hestekrefter i hendene gyver Vebjørn løs på den kraftige stokken. Drømmen er å bli verdensmester i tømmersport.

HOT SAW: Vebjørn Bleka Sønsteby med svinger saga med over 60 hestekrefter.

KRAFTIGE SAKER: Det går unna når Vebjørn Bleka Sønsteby svinger motorsaga som er bygget med en 250 kubikk motorsykkelmotor. Treningsrommet er et tidligere grisefjøs i Åsmarka i Hedmark.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det skriker i motorlyd, mens kraftige hender styrer det digre sverdbladet med presisjon. I superfart skives tømmerstokken opp og deiser i betonggulvet med høye smell.

Motorsaga er alt annet enn vanlig. Det er en såkalt «hot saw» – en spesialbygd og superkraftig sag som benyttes i en av disiplinene under tømmerhogger-VM som arrangeres på Lillehammer i helgen.

– Målet til laget er å komme til en kvartfinalen, vi kom til åttendedelsfinalen i fjor. Det har ikke Norge klart før, sier Vebjørn Bleka Sønsteby fra Brøttum i Hedmark.

Nå håper 21-åringen å komme blant de seks beste under de individuelle øvelsene lørdag. På sikt vil han bli best i verden.

Trener i fjøset

Det norske landslaget disponerer et ombygd grisefjøs i Åsmarka utenfor Lillehammer. I år er de så heldige å få trene litt sammen med de regjerende verdensmestrene fra Australia.

AUSTRALSK KRAFTKAR: Mitch Argent viser hvordan det skal gjøres.

MESTER: Australske Mitch Argent viser hvordan det skal gjøres.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det alltid hyggelig å hjelpe de yngre, og det er også bra for sportens fremtid, sier Brad De Losa.

Den australske kjempen er en legende innen timbersport-miljøet. Laget hans har vunnet VM tre ganger på rad og nå satser de på en fjerde tittel. De Losa er ikke redd for å lære bort noen triks til de norske høggerne.

– Det er helt klart mye talent her, men det er vanskeligere for dem å lære fordi de ikke har så hard konkurranse som vi har i Australia. Derfor synes jeg det er flott å tilbringe litt tid med dem, og jeg tror de vil lære mye av det, sier han.

PÅ HUGGET: Ole Magnus Syljuberget svinger øksa.

PÅ HUGGET: Verdensmesterne fra Australia studerer teknikken til Ole Magnus Syljuberget.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Fra Hedmark

De stor nasjonene i denne sporten er Australia, New Zealand, USA og Canada. Mange av utøverne er profesjonelle.

Stammen i det norske laget er fra Hedmark og består av Jon Arne Borg Engø, Ole Ivar Lierhagen, Ole Magnus Syljuberget og altså Vebjørn Bleka Sønsteby.

21-åringen har jobbet som avløser de siste årene, men vil prøve å nå så langt han kan innen timbersport og gjerne bli helproff. Men han vet at det vil koste blod, svette og tårer.

– Det er hardt, det er veldig brutalt mot kroppen. Jeg driver på så lenge motivasjonen er der, sier han.

VM-konkurransene foregår i Håkons hall på Lillehammer, med lagkonkurranse fredag og individuelle øvelser på lørdag.