Sorenskriverbrannen: Ekskona tiet lenge om brannen

Ekskona til 39-åringen som er tiltalt for blant annet å ha tent på boligen til sorenskriver Ola P. Svor, var i en rekke politiavhør der hun ikke sa noe om sorenskriverbrannen.

Forsvarer Thomas Randby

Forsvarer Thomas Randby sådde tvil om ekskonas troverdighet.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

39-åringen er tiltalt for fem drapsforsøk og to tilfeller av mordbrann, samt en rekke andre forhold. Det mest alvorlige er at han skal ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor i Hamar natt til 22. juli 2013. Svors datter og en venninne kom seg så vidt ut.

Les: Ekskona: - Han innrømmet å ha tent på sorenskriverboligen

– Løy for politiet

Ekskona til mannen er kronvitne. Politiet mangler tekniske bevis som knytter mannen til brannen, og ekskona og en medinnsatt i fengselet er svært viktige fordi 39-åringen skal ha sagt til dem at han tente på. Ekskona forklarte tirsdag at han ville drepe sorenskriver Svor og hans familie på grunn av en samværstvist Svor meglet i.

Torsdag var det forsvarer Thomas Randby som spurte ut ekskona.

Første gang han skal ha sagt at han sto bak, var på en kjøretur forbi branntomta dager etter brannen. Sønnen på 3,5 år skal ha spurt hvem som hadde gjort det, forklarte ekskona i retten.

– Spurte en på 3,5 år om dette?, ville forsvarer Thomas Randby vite. Tiltalte skal ha sagt at det var "Løven" som hadde gjort det. - " Løven" var min eksmann, sa hun i retten.

Dager etter var hun i politiavhør for første gang. Der sa hun at hun ikke visste noe om brannen eller at hun hadde vært på branntomta.

– Jeg løy for politiet. Jeg satt på opplysninger som ikke var bra for han, og ville ikke si noe negativt om han, sa hun i retten.

Ville ikke kommentere

I et avhør den 3. desember 2014 fortalte hun politiet om flere straffbare ting mannen skulle ha gjort, blant annet å ha truet en rekke personer. Sorenskriverbrannen sa hun at hun kun kjente gjennom media.

Det gjentok hun i en hel rekke politiavhør. Forsvarer Thomas Randby ville vite hvorfor hun ikke hadde fortalt noe om brannen hos sorenskriveren, sjøl etter at 39-åringen ble varetektsfengslet.

– Jeg har ingen kommentar til hvorfor det ble slik, sa hun i retten.

På spørsmål fra bistandsadvokat Svein Holden sa hun at hun tiet så lenge om brannen så lenge fordi han først måtte være et sted han ikke kunne nå henne, og at det ble for tungt å bære på i lengden det hun visste.

Under rettssaken har hun fortalt at eksmannen fortalte henne to ganger at han stod bak brannen.