Hopp til innhold

Redd for å toppe stortingsliste på grunn av hudfarge

EIDSKOG (NRK): Suhur Lorch-Falch turte først ikke si ja til å kjempe om topplassering på MDG sin liste til stortingsvalget fordi hun er fra Somalia. Men så fikk datteren henne til å snu.

Suhur Lorch-Falch på en benk i hagen på Magnor.

VIL KJEMPE: Suhur Lorch-Falch fikk kamplyst da datteren spurte hvorfor hun ikke ville kjempe for førsteplassen på MDG sin nominasjonsliste til stortingsvalget.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

46-åringen kom som flyktning fra Somalia til Norge for 23 år siden og har opplevd trakassering fordi hun er brun i huden. Hun har engasjert seg politisk hele tiden og sitter nå i Fylkestinget i Innlandet for MDG.

Men da hun ble spurt om hun kunne tenkte seg å kjempe om topplassen på stortingslista for Hedmark sa hun nei. Hun tenkte det var umulig at ei kvinne med afrikansk bakgrunn kunne toppe ei liste fra Hedmark. Så hun sa ja til å stå som nummer 3.

Men så spurte den yngste datteren min meg om hvorfor jeg ikke ville kjempe om førsteplassen. Da tenkte jeg at hvis jeg ikke gjør det nå, når skal jeg gjøre det da, sier Suhur Lorch-Falch.

Suhur og Amalie Lorch-Falch på ferietur på Vestlandet i sommer.

BLE MOTIVERT: Datteren til Suhur Lorch-Falch, Amalie, overtalte moren til å kjempe for førsteplassen på Stortingslista for MDG.

Foto: PRIVAT

Mange opplever hat og trakassering

Da PST kom med sin trusselvurdering i år kom det fram politikere som er engasjerte i innvandringspolitikk og miljøsaker kan være spesielt utsatt.

Suhur Lorch-Falch er mørk i huden, er fra Somalia, jobber for integrering av flyktninger og engasjerer seg i miljøsaker.

Jeg var redd for hva det ville føre til for barna mine hvis jeg toppet ei liste for Hedmark. Men når datteren min sa det hun gjorde, tenkte jeg det bare var noe jeg måtte gjøre, sier hun.

Hun har sett hvordan partifelle Lan Marie Berg har blitt utsatt for hets i sosiale medier etter at hun ble synlig i media.

Lan Marie Berg (MDG

OPPLEVD MYE HETS: Byråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), har blitt utsatt for mye hets i sosiale medier.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Da det høsten 2018 ble kjent at hun ventet barn med ektemannen opplevde hun enda mer hets. Hun tok et oppgjør med ytringene som også gikk på utseende og fra folk som uttrykte ønske om at det ikke skulle gå bra med barnet.

Den harde tonen i kommentarfeltet og andre steder kan skremme mange fra å engasjere seg, sier hun.

Det var også grunnen til at Suhur Lorch-Falch ville holde seg litt i bakgrunnen. Hun har opplevd å bli utsatt for trakassering både verbalt og i handling.

Det er veldig vanskelig å snakke om til andre. Det snakker vi bare om i familien, sier hun.

Men hun vil ikke la de holdningene påvirke demokratiet. Derfor vil hun likevel kjempe for en topplassering.

Mormor kjempet for kvinner

Suhur Lorch-Falch er ikke den første kvinnen i familien som har engasjert seg politisk. Mormoren hennes var av de første kvinnene i politikken på 1970-tallet i Somalia.

– Hun var veldig opptatt av kvinnesak. Det var ikke så lett, men hun klarte det. Jeg så veldig opp til henne, sier Suhur Lorch-Falch.

Krigen førte Suhur til Norge etter flere år som flyktning. Og hun havnet midt i de dype skoger på Finnskogen ved svenskegrensa. Der bor hun med ektemannen og tre barn.

Jeg stortrives her på Magnor med naturen tett på. Det er så stille og rolig her, sier hun.

Men hverdagen hennes er travel siden hun har engasjert seg mye i arbeid for at flyktninger skal integreres i Norge. Hun mener det er hennes plikt å gjøre det.

– Vi må ikke glemme hvordan det er å være flyktning. Selv om jeg har det bra er det ikke alle som har det bra, sier hun.

Hun håper nordmenn kan se på flyktninger som en ressurs for samfunnet selv om de er litt annerledes.

Raste mot Siv Jensen

Selv om Suhur Lorch-Falch sitt engasjement handler om flyktninger og miljøsaker, var hun innom Frp i et år før hun endte i MDG.

– Jeg støttet mannen min som var i Frp, men det var ikke noe parti for meg, sier hun. Hun raste mot Siv Jensen for det hun mente var stigmatisering av innvandrere.

Suhur Lorch-Falch sitter i sofaen med laptop med fylkeskommunale dokumenter.

FYLKESPOLITIKER: For et år siden ble Suhur Lorch-Falch valgt inn på Fylkestinget i Innlandet for MDG.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Hun innser likevel at muligheten for å bli den første kvinnen med afrikansk bakgrunn på Stortinget ikke er så store. Marion Godager Tveter som tidligere satt i bystyret for Oslo var innstilt på topp på lista fra Hedmark før nominasjonslista blir sendt ut på høring. Suhur er en av flere som kjemper mot henne om førsteplassen.

Det er kjempemorsomt at det er flere som kjemper om topplassen, sier leder i MDG Innlandet, Jon Lurås.

Hvis Suhur skulle få den må MDG ha et veldig godt stortingsvalg for at det i det hele tatt skulle være mulig å komme inn på Stortinget for Hedmark. Hvis det rent hypotetisk skulle skje er hun ikke i tvil om hva hennes fanesak ville bli.

Miljø og solidaritet henger sammen så det er det jeg brenner mest for, sier hun.