Hopp til innhold

Var avhengig av nakenbilder

20-åringen som er tiltalt for seksuelle overgrep og krenkende handlinger mot 46 jenter, sier at han ble avhengig av å få tilsendt nakenbilder av jenter.

Statsadvokat Iris Storås snakker med psyiater Fred Heggen og psykolg Bjørn Solbakken

OVERGREPSSAK: Aktor, statsadvokat Iris Storås, i samtale med psykiater Fred Heggen og psykolog Bjørn Solbakken under rettssak mot en 20 år gammel mann i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Under rettssaken tirsdag forklarte mannen at han i perioder pleide å få tak i nye nakenbilder nærmest hver eneste dag. Det var på spørsmål fra to rettspsykiatrisk sakkyndige at temaet kom opp.

– Jeg var vant til å få bilder nesten hver dag. Det var bilder jeg fikk av jenter jeg kjente, men også av jenter jeg ikke vet hvem er. Når jeg våknet om morgenen, var det støtt noen som hadde sendt meg noen slike bilder. Puppebilder, undertøysbilder og slike ting, forklarte 20-åringen.

Tenkte du at du skulle slutte med det, spurte psykiater Fred Heggen?

– Det var ikke bra da, for meg. Avhengighetsskapende på en måte. Nå har jeg ikke gjort det på mange måneder, forklarte den tiltalte.

Du har beskrevet en slags avhengighet av å få tilsendt nakenbilder. Hva gjør du nå når du ikke får det, spurte Heggen?

– Jeg spiller, kjører bil, røyker for ikke å tenke på det. Det har fungert bra, egentlig. Jeg savner det ikke nå, sa mannen.

Tiltalt for voldtekter

Mannen fra Gudbrandsdalen ble pågrepet av politiet 3. juli 2013 etter at en jente hadde anmeldt ham for voldtekt.

Han er blant annet tiltalt for to voldtekter, tre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og 14 tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år.

Til sammen 46 jenter i alderen 12-18 år er fornærmede i saken.

Mannen erkjente bare delvis straffskyld etter tiltalen da han møtte i Sør-Gudbrandsdal tingrett mandag, og benekter å ha brukt noen form for vold eller trusler overfor jentene.

20-åringen er også tiltalt for å ha fått mange mindreårige jenter til å sende ham seksualiserte bilder av seg selv. I mange tilfeller visste ikke jentene at mannen lagret bildene.

Pågrepet på nytt

Politiet valgte å pågripe mannen på nytt i november 2013. Han ble fengslet og satt i varetekt en uke, mens politiet etterforsket saken og blant annet gjorde flere beslag av bilder og videoer som mannen hadde lagret på en PC, harddisk og mobiltelefon.

Flere av overgrepene han er tiltalt for skal være begått etter at han ble fengslet første gang i juli 2013. Selv om mannen visste at politiet etterforsket ham for en rekke alvorlige seksualforbrytelser, har han altså likevel fortsatt med å ha kontakt med mindreårige jenter.

Så sent som sommeren 2014 lagret mannen på nytt seksualiserte bilder som han skal ha fått jenter til å sende seg.

I retten tirsdag ble 20-åringen også spurt om det stemte at han så sent som 17. september 2014 skal ha forsøkt å få en form for seksualisert kontakt med to jenter via sosiale medier. Dette er han ikke tiltalt for, og i retten benektet han også å ha tatt kontakt med disse jentene.

– Nei, det stemmer ikke. Jeg har sluttet med dette nå. Jeg gjør ikke sånn lenger, sa 20-åringen.

Første jente forklarte seg

En av de fornærmede jentene i saken forklarte seg i retten tirsdag. Hun fortalte om ett tilfelle i april 2013, da hun hadde hatt seksuell omgang med den tiltalte mannen. Jenta var på det tidspunktet 15 år gammel.

I retten forklarte hun at den seksuelle kontakten mellom de to var frivillig fra hennes side. Hun fortalte at hun syntes at den tiltale var kjekk.

Jenta forklarte i retten at hun i etterkant ikke hadde hatt noen problemer som følge av det som skjedde.

Den aktuelle kvelden skal den tiltalte mannen ha hatt seksuell omgang med to mindreårige jenter, ifølge tiltalen.

Sør-Gudbrandsdal tingrett har satt av tre uker til rettssaken.

Flere saker fra Innlandet