Vant Fredagsbirken med feller

LILLEHAMMER (NRK): – Det var skiftende føre, så det var en fordel å gå med smørefrie ski, tror vinner av Fredagsbirken, Petter Soleng Skinstad.

Petter Soleng Skinstad holder skiene sine og jubler inne i Håkons Hall.

VINNER: Petter Soleng Skinstad jubler inne i Håkons Hall for seieren i Fredagsbirken. – Det å gå på 'skins' er supert, særlig under vekslende forhold, mener han.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Soleng kinstad vant med tida 2.43.55, med nesten 13 minutter ned til andremann.

– Løpet var fint, jeg åpna kontrollert og fikk en fin tur opp på Dølfjellet sammen med en annen løper, sier Skinstad.

Deretter kjørte han fra konkurrenten, forteller han.

– Det var skiftende føre, med isete løyper i starten, snø på fjellet og sugende føre inn mot Birkebeineren. Så jeg vil tro det var en fordel med feller, eller skins-ski, sier Soleng Skinstad.

Han tror likevel ikke de aller beste løperne under morgendagens hovedrenn kommer til å velge felleski. Men han tror tiden hans med felleski kan stå seg godt også mot lørdagens tider – litt avhengig av føret.

smørefrie ski

FELLER: De nye skiene har integrerte feller under skiene, som gjør at du slipper å smøre. Her viser konsulent Marius Svartbekk fram de populære skiene.

Foto: Katrine Haugen / NRK

Salget tar av

En undersøkelse Sportsbransjen har gjort blant de største leverandørene i Norge viser at en femtedel av alle solgte ski her til lands i år, er smørefrie. Sportsbransjen regner med å selge 70.000 smørefrie skipar i løpet av året. Sportsbransjen er en paraplyorganisasjon for produsentene av idrettsutstyr.

Konsulent for Madshus, Marius Svartbekk sier nye tekniske løsninger gjør at de smørefrie skiene bare blir bedre og bedre.

– Utviklinga har kommet dit at vi har lagt inn en fell i en vanlig smørbar ski. Den er innfelt i sålen og gir et trygt og sikkert feste. Det har vært mange smørefrie varianter opp gjennom åra, men fellen er jo helt unik sammenligna med det vi hadde før i tida, sier Svartbekk.

Ulf Bjerknes, sjef i Swix

VELKOMMEN: Ulf Bjerknes i Swix er ikke bekymra for salget av blåswix eller andre produkter. - Innovasjon i skisporet hilser vi velkommen, sier han.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Swix: – Innovasjon er bra

Skivoks-produsent Swix hilser innovasjonen velkommen.

– Det å få innovasjon inn i miljøet skaper en interesse for ski. Felleski må også preppes og vedlikeholdes, sier Ulf Bjerknes, sjef for Swix.

Han tror ikke de nye skiene med integrerte feller vil skape trøbbel for salget av produkter fra Swix, selv om festesmurning er overflødig på de nye skiene.

– Nye oppfinnelser og innovasjon drar folk inn i langrennssporet, og det er positivt for oss. Vår konkurrent er først og fremst innendørstrening som treningssentre. Det eneste som bringer unge folk ut i løypa er innovasjon og snø, sier Bjerknes.

Her kan du se FBIs test av smørefrie ski:

Det er 18 års grense for å kjøpe Paracet i butikkene. Men hvorfor det? Og overholdes det? Vi har sendt ut unge jenter for å ta stikkprøver. Christian Strand ser på hva unge må tenke på av pensjon.
Og er du lei av å lei av å smøre langrennsski? Vi tester ski med innebygde feller. (2)