Den økologiske tilstanden i Mjøsa er blitt dårligere de siste årene, ifølge Norsk institutt for vannforskning. Forverringen kan skyldes en kombinasjon av fosfortilførsler med elvene ved kraftig sommernedbør og stadig varmere vann.
I Snertingdal meiner gardbrukarar at krava frå Gjøvik kommune om å skifte ut private avløpssystem er for kostbare, skriv Oppland Arbeiderblad. Krava kjem i samband med krava for å betre vasskvaliteten i Mjøsa.
Nå sier de til Forsvaret at det kan blir aktuelt med flere undersøkelser, fordi de er usikre på hvor mye det er og hvor det er.
– Når det er gjort vil vi vurdere hvordan området skal overvåkes videre, og om vi eventuelt må sette i gang flere tiltak, sier Ling Yuan Hem i Miljødirektoratet.
Tidligere undersøkelser viser at ammunisjonen utgjør lav helserisiko slik den ligger nå.
I målingene fra 2020 fant de spor av DNT, en type miljøgift, på bunnen av Mjøsa, men det ble ikke funnet i vannet rett over.
– Det vil si at det er liten fare for at det lekker fra ammunisjonen, sier Hem.
En bonde i Ringsaker risikerer trekk i produksjonstilskuddet, etter at 700.000 liter kumøkk fra en lekk møkkum rant nedover fra garden og ut i Mjøsa. Det skriver Ringsakrer Blad. Kommunen ble varsla om hendelsen i april i år.
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn fra Venstre vi ha en ny Mjøsaksjon for å berge innsjøen fra forurensing. Blant annet har økt nedbør bidratt til økt algevekst, som igjen har ført til badeforbud flere steder de siste åra.