Hopp til innhold

Istunnel gjennom Juvfonna

Snart kan du rusle inn i Juvfonna i Jotunheimen. En 30 meter lang istunnel skal gi turister unike naturopplevelser, og kan gi forskerne svar på klimaspørsmål.

Is-tunnel i Juvfonna

Slik ser forskerne for seg at det vil se ut inni tunnelen i Juvfonna.

Foto: Klimapark2469

Fylkesarkeolog i Oppland og prosjektleder for Klimapark2469 , Espen Finstad, ser for seg at det blir som å bevege seg inn i en tidstunnel.

– Det blir som å åpne en dør til fortiden, sier Finstad.

Synlige klimaforandringer

Juvfonna ligger 1800 meter over havet, like ved der man går opp til Galdhøpiggen. Det er i denne fonna har fylkesarkeologen vil sette inn en dør og lage en tunnel som på sikt vil gå 70 meter rett inn i fjellet. Grunnen til at tunnelen skal lages i en fonn istedenfor en isbre, er at isbreer beveger seg mens en fonn ligger stille.

(Saken fortsetter under bildet)

Is-tunnel i Juvfonna

Slik vil tunnelen bli plassert i Juvfonna.

Foto: Klimapark2469

– Den er nærmest frosset fast i bakken. Etter hvert blir det is ut av det. Det er ingen bevegelse her, derfor kan vi lage en tunnel i den, sier fylkesarkeologen.

Tunnelen er en del av en klimapark der der klimaforandringene nærmest er synlige.

– Ingen forsker har vært inne i en sånn fonn i Norge. Vi kan kanskje komme tilbake 5-6000 år f. kr. i klimakunnskap. Det vil bli helt ny kunnskap om dette området. Det kan også si oss noe om hva som venter oss.

Han ser ikke bort ifra at de kommer til å finne spor av forfedrene våre.

Vært folk her i tusener av år

- Reinsdyr trekker opp på fonna om sommeren for å kjøle ned seg, og det har jegerne visst. Så her har jegerne ligget i buestillinger og jaktet på rein. I fjor samlet vi inn 400 arkeologiske funn, nylig smeltet ut av denne fonna. Her har det vært folk i tusenvis av år, sier Finstad.

(Saken fortsetter under bildet)

Is-tunnel under Juvfonna

Tunnelen vil etter hvert gå 70 meter inn i fonna.

Foto: Klimapark2469

Byggingen vil bli gjort av franske eksperter, som har gjort tilsvarende på Svalbard og i Alpene. Alt arbeidet blir gjennomført manuelt, og vil ta cirka to uker. Tunnelen vil bli om lag 2,5 meter bred og tilsvarende høy.

Etter å ha tatt seg inn i isen fra overflaten, vil tunnelen ligge om lag 5-10 meter under overflaten. Glasiologer har beregnet at temperaturen vil være på frysepunktet hele året og det vil være minimal deformasjon på tunnelen.

– Planen er å hugge ut 20-30 meter tunnel i mai. Dersom istunnelen som attraksjon og forskningsarena blir vellykket, vil tunnelen etter hvert kunne utvides både i lengde, i ulike avdelinger og mot forskjellige forsknings- og formidlingskonsepter, forteller Finstad.

Is-tunnel i Juvfonna
Foto: Klimapark2469

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere saker fra Innlandet