Hopp til innhold

Værvarsel for neste 50 år

Sommeren blir lenger og vinteren blir kortere. De som har hytte på fjellet i dag, har hytte i krattskogen om 50 år. Det spår statsmeteorolog John Smits i et  værvarsel for de neste 50 åra.

Sol
Foto: Jørn Resvoll / NRK

 

Sommermåneden juli kan stå som eksempel på hvor ekstremt været kan være også i Hedmark og Oppland.

Masse ekstremvær

Regnvær
Foto: Scanpix

Bare i løpet av en ettermiddag i juli var det over 700 lynnedslag over Lillehammer. Det kom 70 centimeter med hagl over Engerdal . På Biri slengte en tornado campingvogner og trær overende. I Vågå og Lom ble 100 personer evakuert da det gikk et jordras etter store nedbørsmengder.

Men det var varmt, og det var ikke lenge siden vanningsanleggene gikk for fullt. For dette var også den tørreste sommeren på 30 år i Hedmark og Oppland.

Veldig langt langtidsvarsel

Så hva skjer med været vårt? Og hva kan vi vente oss framover, la oss si i de neste 50 åra?

- I korte trekk kan vi si at det blir varmere og at det blir litt mer nedbør. Men somrene blir trolig både varmere og tørrere enn før, sier statsmeteorolog John Smits. 

De neste 50 åra kommer det til å bli flere dager med 20 grader eller mer. I de sørlige delene av Hedmark og Oppland kan faktisk sommeren komme til å bli to-tre uker lenger enn den er i dag, kan Smits fortelle.

Fjellet blir skog

- Konsekvensen av at det blir varmere vil blant annet være at skogen tar tilbake tapt terreng, for å si det sånn. Skogen vil krype høyere, og folk som har hytter på snaufjellet i dag, kan oppdage at hytta ligger midt i tette bjørkekratt om 50 år og i tjukkeste skogen om 100 år, sier John Smits.

Råtten snø

Og mens sommeren blir lengre, blir vinteren kortere. Det vil få konsekvenser for turistnæringa.

- I påsken vil det nok være råtten snø, eller ikke snø i det hele tatt, mange flere steder enn i dag. Vi må lenger opp i høyden for å oppleve stabilt vinterføre, sier statsmeteorologen.

 

Flere saker fra Innlandet