Væpna gjeting hos Gjermund Eggen

Rovdyrmotstanderne smir mens jernet er varmt. Møter hos skihelt Gjermund Eggen med våpen for å gjete sau. 

Gjermund Eggen og Oddvar Brå under avdukningen av Gjermund Eggen-statuen
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Lørdag overvar rundt 8000 mennesker at statuen av Gjermund Eggen ble avduket i hjembygda Engerdal, under stor dekning av media.

Fire dager etter markerer rovdyr-motstandere seg ved å arrangere væpnet gjeting hos norges mest kjente sauebonde.

Bønder og stortingspolitikere

Et bredspektret knippe av rovdyrmotstandere kommer onsdag til den tredobbelte verdensmesteren og sauebonden fra Engerdal.

Det er Hedmark bonde- og småbrukarlag som har tatt initiativ til gjeterdugnaden hos Eggen. De har innbudt regjering og storting, og har fått ja ihvertfall av Hedmark SP,s Trygve Magnus Slagsvold Vedum. 

Væpna gjetere

I følge bonde- og småbrukarlaget stiller representanter fra flere organisasjoner i Hedmark frivillig opp for å gjete sauene til Gjermund Eggen.

Og gjeterne møter opp bevæpnet: i I tilfelle nødvergesituasjoner oppstår vil gjeterne bære våpen, heter det i en pressemelding fra Hedmark bonde- og småbrukarlag. 

-

Statue av Gjermund Eggen
Foto: Geir Olav Slåen / NRK

 

Fortjener folkets støtte

Gjermund Eggen har flere ganger de siste ti årene opplevd at rovdyr har slått ihjel sauer på utmarksbeite, og han er klar på sin rovdyrmotstand.

- Gjermund Eggen fortjener at folket viser ham støtten som takk for at han som kjent langrennslegende gjennom en årekke har stått fram i media og frontet rovviltkampen side om side med bygdefolket, heter det i begrunnelsen for hvorfor Eggen og hans sauer er valgt som objekter for å markere kampen for en ny rovdyrpolitikk.

Lite sauetap i år

Det er god grunn til å tro at Eggen også er valgt på grunn av publisiteten rundt avdukinga av statuen av han i helga, og at det kan gi blest om rovdyrmotstandernes kamp for ny rovdyrpolitikk.

Det er ihvertfall lite som tyder på at sauene til skihelten er spesielt truet av rovdyr for tida. Det er ikke meldt om særlig store sauetap i Engerdal i sommer.