Hopp til innhold

Utrygg med utdrikningslag på flyet

Tone Kolaas fra Lillehammer følte seg utrygg da en person fra et utdrikningslag fikk komme inn i cockpiten på Norwegian-flyet hun var med i. Flykapteinen blåste det bort med at den vordende bruden var en venninne av henne.

Tone Kolaas

Tone Kolaas syntes flyturen med Norwegian fra Gardermoen til Bardufoss ble ubehagelig.

Foto: Privat

Det startet med at det kom en gjeng med venninner om bord på Norwegian-flyet fra Gardermoen til Bardufoss på lørdag.

En av dem hadde slør på hodet og det var tydelig at det var et utdrikningslag på tur. Da flyet hadde kommet opp i marsjhøyde, skjedde det som Tone Kolaas ikke likte. Den vordende bruden fikk komme inn i cockpiten til flygerne.

– Det var vel for så vidt greit, men jeg begynte å bli litt urolig allerede da. For jeg liker ikke å fly og blir fort utrygg, sier Tone Kolaas.

Sa fra til flyvertinnen

Fly fra Norwegian
Foto: NORWEGIAN HO / SCANPIX

Den utkledde kvinnen kom ut igjen og Tone og reisefølget hennes ga beskjed til flyvertinnen om at de ikke satte veldig stor pris på at hun hadde fått gå inn til flyverne.

De fikk beskjed om at det ikke var noe å bry seg om. Og det sluttet ikke der.

– Hun ble hentet til cockpiten igjen, etter at vi hadde startet innflyvningen til Bardufoss. Hun skulle altså sitte i cockpit under innflyvning og landing, sier Tone Kolaas.

Det syntes jeg ikke var greit. Det var ikke noe særlig moro, altså, sier hun.

Ikke greit for en med flyskrekk

Hun sier at det kanskje ikke var farlig, men det hjelper ikke.

For sånne som meg, og for folk som er verre angrepet av flyskrekk enn jeg er, så gir selvfølgelig utkledde mennesker i feststemning med brudeslør på hodet og litt sånn tjo og hei og hopp, ikke akkurat betryggende signaler.

Tone Kolaas

Hun understreker at hun ikke har noen grunn til å tro at den vordende bruden var beruset. Men det ble en ekstra ubehagelig flytur for henne. Og det var flere av medpassasjerene som reagerte også.

Kolaas sa fra til flyvertinnen igjen, og fikk da beskjed om at hun kunne få snakke med flykapteinen etter landing.

Venninne av kapteinen

Det ble ikke noe bedre av det.

– Hun, det var en ung kvinne, sa at dette var helt innenfor sikkerhetsprosedyren og at det ikke var noen fare, for den vordende bruden jo var en venninne av henne. Det hjelper vel ikke meg. Det visste da ikke jeg.

Og hun mener det ikke er det det handler om.

– Jeg sa til henne, at en flykaptein har ikke bare ansvar for flysikkerheten, det er jo en selvfølge, men også for opplevd sikkerhet i kabinen og for meg som passasjer. Og når jeg gir uttrykk for at dette er litt over grensen, så forventer jeg egentlig å bli tatt hensyn til, sier Tone Kolaas.

Uforskammet annenpilot

Men ifølge henne, så førte det bare til at både kapteinen og annenpiloten begynte å diskutere med henne. Annenpiloten opplevde hun som nokså uforskammet.

– Da tenker jeg to ting; det ene er at jeg lurer på vurderingsevnen til kapteinen. Og det andre er at hvis annenpiloten ble stresset av denne situasjonen, hva skjer da hvis han virkelig blir stresset?

Så jeg ble jo ikke akkurat noe beroliget. Jeg syns at de skal ta hensyn til sine passasjerer og det opplevde jeg ikke at ble gjort, sier Tone Kolaas.

Norwegian lover å se på saken

Etter flyturen sendte hun en klage til Norwegian, som hun allerede har fått svar på.

Flyplassansatte klargjør et Norwegian-fly i Budapest
Foto: BERNADETT SZABO / Reuters

I svaret lover de å ta opp det som skjedde på en skikkelig måte.

Til NRK Hedmark og Oppland søndag, sier pressevakt Julius Støback i Norwegian, at det er opp til flykapteinen å vurdere hvem som kan få komme inn i cockpit. Men han sier det ikke skjer ofte.

– Uten at jeg kjenner til denne episoden eller har snakket med de involverte, så kunne man sikkert ha tatt hensyn til at passasjerene klaget. Men som sagt, det er en vurdering som kapteinen tar der og da, sier Julius Støback.

Flere saker fra Innlandet