6000 støtter jenta i Øygard-saken

Christine Belgum startet en Facebook-side til støtte for jenta i Øygard-saken. Tross aller mest positiv respons, bruker hun også tid på å redigere usakligheter.

Facebook

Gruppen til støtte for jenta i Øygard-saken har passert 6000 medlemmer.

Foto: AP

6000 støtter jenta i øygard-saken

Christine Belgum har det travelt for tiden.

Foto: Privat / NRK

Belgum startet siden i forbindelse med tingrettssaken i oktober i fjor.

– Jeg startet den fordi jeg synes jenta fikk lite støtte, spesielt i lokalsamfunnet, og jeg ville vise at det var folk der ute som støttet henne. Jeg tenkte at det kanskje ville melde seg inn mellom to og tre hundre, men nå er det 6000!

Usakligheter

Da ankesaken startet for snart to uker siden hadde gruppen 4000 medlemmer. Nå har ytterligere 2000 meldt seg på siden «Vi som støtter jenta i øygard-saken».

– Det er stressende, men det er positivt stress, sier 26-åringen, som er ifra Oslo.

Belgum forteller at hun nesten utelukkende har fått positiv respons på siden, men at noen imidlertid har uttrykt støtte til Rune Øygard. Det i forbindelse med rettssaken der den tidligere Vågå-ordføreren er siktet for seksuell omgang med en mindreårig.

– Jeg har fått noen mail fra folk som uttrykker sympati med Øygard, men ingen har skrevet slikt på veggen, forteller hun.

Spekulerte om pedofilinettverk

Derimot har andre, gufne teorier utfoldet seg på veggen på Facebook-siden.

– Noen ytringer går over streken. Som for eksempel når noen begynner å snakke om et pedofilinettverk i Vågå. Da går det for langt, sier Belgum bestemt.

Spekulasjonene om pedofilinettverk vakte sterke reaksjoner fra folk i Vågå som så kommentarene, og Belgum sørget for at de ble slettet.

– Liberal debatt

Nettopp for å unngå usakligheter bruker Belgum mye tid på å administrerte siden: for å passe på at folks ytringer er innenfor rimelighetens grenser.

– Jeg bruker omtrent to til tre timer om dagen på å administrere siden. Jeg er åpen for en liberal debatt, men det finnes også grenser for hva man kan tillate seg å si, sier Belgum.

Torsdag måtte administratoren komme med følgende melding rettet mot medlemmer hun mente debatterte usaklig.

Kjære medlemmer av siden. Vi setter stor pris på den støtten dere gir, men ønsker og håper at dere holder dere på ett saklig nivå. Selv om vi ønsker en liberal debatt og retten til å ytre seg ønsker vi ikke at enkelte spekulerer i forhold til om det er pedofile nettverk i bygda. Ukvemsord ønsker vi også at dere unngår. Vi vil minne om at det også finnes berørte på Øygards side. Og da tenker jeg på familie som også lider under dette.

Jenta følger med

Jenta i Øygard-saken selv er medlem av siden og ser på hva folk skriver.

– Jeg har forsøkt å ha en god dialog med henne for å forsikre at det er i orden. Jeg tror hun setter veldig pris på den støtten hun får på siden, sier Belgum.

– Dømmer ikke

Belgum forteller at siden ikke har til hensikt å ta standpunkt til hvorvidt Rune Øygard eller skyldig eller ikke, i det som fortsatt er en pågående sak.

– Øygard har foreløpig gjort seg skyldig i det som til nå har kommet frem i retten. Men denne siden er først og fremst en støtte til jenta i Øygard-saken, sier Belgum.