Utenlandske kunstnere strømmer til nybygd atelier

For snart to år siden mistet Astrid Ljøstad Svensen det meste hun eide da atelieret hennes brant ned på Austmarka i Kongsvinger. Nå har hun bygget stedet opp igjen og kunstnere fra hele verden står i kø for å jobbe i studioet hennes.

Atelier på Austmarka

POPULÆRT: Utenlandske kunstnere er overbegeistret over det store, lyse studioet som nå er bygd opp på Austmarka i Kongsvinger.

Foto: Knut Røsrud / NRK

En lav høstsol skinner gjennom en mengde med høye vinduer i atelieret, mens fire utenlandske kunstnere jobber i stillhet i det lyset som flommer inn. De er betatt av naturen på Finnskogen og studioet som Astrid har latt dem bruke.

– Dette studioet er utrolig, med fantastisk lys, stor plass og utsikt til flott natur utenfor, sier Paula McArthur fra England.

Hun er en av fem kunstnere som denne uka jobber her. Alle kommer fra en kunstskole i England som videreutdanner etablerte kunstnere.

Mistet hele livsverket

Astrid Ljøstaad Svensen har snudd en katastrofe for henne til noe nytt og positivt. Da hun kjøpte det gamle bedehuset på Austmarka i 2012, var planen en helt annen. Oslo-kunstneren ville ha et sted der hun kunne jobbe uforstyrret som kunstner.

Brann i bedehus på Austmarka

I januar 2013 brant bedehuset på Austmarka ned. Astrid Ljøstad Svensen mistet det meste hun eide.

Foto: Jens Haugen / Glåmdalen

Men bare et halvt år senere ble livet snudd opp ned. En kald januardag i 2013 brant bedehuset ned. Hun mistet det meste av det hun eide, både egen og innkjøpt kunst, dagbøker, arv og eiendeler som var lagret der.

– Der var hele livet mitt. Jeg mistet ståstedet og identiteten min, men så valgte jeg etter en tid å si til meg selv at det var et tap jeg ikke kunne gjøre noe med. Jeg ville heller trylle og skape meg et nytt liv. Det er det jeg nå er i ferd med å gjøre, sier Astrid.

Jeg mistet motiviasjonen som kunstner etter brannen og ville i stedet bygge opp et sted for andre kunstnere.

Astrid Ljøstad Svensen

Ville gi tilbud til andre kunstnere

Opp av asken har hun nå bygd et helt nytt hus. Ved hjelp av forsikringspenger, lån og velvillige entreprenører står huset ferdig under to år etter brannen. Hun har fartet land og strand rundt for å kjøpe materialer så billig som mulig. Dører og vinduer har enten vært feilprodusert eller kommer fra konkurssalg.

Astrid Ljøstad Svensen

Astrid Ljøstad Svensen opplever nå at kunstnere fra hele verden strømmer til det nye atelieret hennes på Finnskogen.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Hun har lagt sin egen kunstkariere på hylla og har i stedet laget et sted der andre kunstnere kan komme å jobbe og få ny inspirasjon.

– Jeg mistet motivasjonen som kunstner etter brannen. Det var så mye som gikk tapt at jeg mistet livsgnisten og lysten til å jobbe som kunstner. Da ville jeg heller bruke ressursene til å lage noe for andre i stedet, forteller Astrid.

Strømmer til fra hele verden

Det nye atelieret stod ferdig i slutten av september og allerede har hun fått over 100 forespørsler fra kunstnere som ønsker å komme hit å jobbe. 80 av hevdelsene kommer fra utenlandske kunstnere.

– Det var helt overveldende og jeg var ikke forberedt på at det skulle skje så fort. Nå kommer det folk fra alle verdensdeler; Sør-Afrika, Taiwan, Sør-Korea, USA, England, og over alt fra. Det er helt fantastisk, forteller hun med et smil om munnen.

Hun tror Finnskogen og naturen her en viktig grunn til at utlendingene velger å komme til atelieret hennes på Austmarka. Tilbakemeldingene hun har fått er at de setter pris på stilleheten, naturen og at det er lite sted.

Interessen har vært helt overveldende. Jeg hadde ikke regnet med det og drukner nesten i arbeid.

Astrid Ljøstad Svensen

Bruker huset som de vil

Astrid får støtte på dette fra Anna Karkar, en av kunstnerne som sitter på gulvet i atelieret og maler. Hun kommer fra USA, men er bosatt i Paris.

– Jeg tror flere og flere kunstnere ser etter et miljø utenfor byene for å klare å komme inn i en kreativ verden. Studioet her med fantastisk lys og utsikt til skogen er perferfekt for en kunstner, forteller hun.

Paula McArthur er overbevist om at det er stor etterspørsel eller steder som dette, og at Astrid vil få mange henvendelser.

Kunstnerne bor i huset under oppholdet, lager mat selv og bruker huset som de vil.

For snart to år siden mistet Astrid Ljøstad Svensen det meste hun eide da atelieret hennes brant ned på Austmarka i Kongsvinger. Nå har hun bygget stedet opp igjen og kunstnere fra hele verden står i kø for å jobbe i studioet hennes.

Utenlandske kunstnere er overbegeistret over det store, lyse studioet som nå er bygd opp på Austmarka i Kongsvinger.

Bruker sosiale medier

Med lite penger i kassa har Astrid tatt i bruk sosiale medier for å nå kunstnere over hele verden. Hun har brukt mye tid og ressurser på å bygge opp en nettside og en Facebookprofil.

– Sosiale medier er helt avgjørende for å nå de jeg ønsker. Det koster ikke noe og jeg ser allerede at det nå mylder på egen hånd rundt om i verden.

Det store spørsmålet for Astrid nå er om hun vil klare å få nok inntekter på stedet. Foreløpig låner hun det bort gratis for å gjøre det kjent. Spørsmålet er om de vil komme også når de må betale.

– Jeg har ingen ide om hvordan jeg skal få nok inntekter, innrømmer hun. Dette er bygd som en desperasjon etter en brann og er ikke gjennomtenkt med tanke på det. Jeg får bare håpe at jeg skal klare å få til den økonomiske biten på en like forunderlig måte som jeg har klart å bygge stedet, sier Astrid Ljøstad Svensen.