Utlendinger straffes hardere enn nordmenn

De utenlandske bandene straffes nå mye hardere enn vanlige norske borgere. Politiet vil skremme Øst-Europeere fra å begå kriminelle handlinger i Norge.

Tyveri

Denne bilen brukte tyvene som gjorde innbrudd i Ringsaker.

Foto: Politiet

Henning Klauseie

Politiadvokat Henning Klauseie

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Politiet har nå satt i gang en offensiv mot mobile kriminelle.

– De er her i kort tid, stjeler mye og reiser hjem igjen, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Han forteller at utenlandske bander nå straffes mye hardere enn vanlige norske borgere.

En 26 år gammel mann fra Litauen ble tatt av politiet sammen med flere andre i Ringsaker. Han ble dømt til seks måneder i fengsel for et butikktyveri i Brumunddal og et biltyveri i Hamar.

Straffes hardere enn en fra Trysil

Flere dommer i Hedmark gir utlendinger for eksempel 120 dagers fengsel for et butikktyveri. Det er en vesentlig høyrere straff enn det en trysling ville fått.

Politiadvokat, Henning Klauseie

Det er bakgrunnen for besøket som gjør at straffen blir strengere, at de er her for å begå kriminelle handlinger. Politiet og domstolene ønsker nå å sende signaler -hovedsakelig til Øst-Europa- om at dette ikke er stedet for å begå straffbare handlinger.

Fire nattinnbrudd på kort tid

I vinter hadde butikkjeden Tess fire identiske nattinnbrudd i løpet av kort tid i butikker i Lillehammer, Moelv og Elverum.

– De går bevisst på merkevarer som er lette å selge. I tillegg så ser vi at bandene har vært her flere ganger tidligere for å undersøke hvor alarmer og lignende sitter. Deretter går de ut og inn de rette veiene når de stjeler, sier regionsjef Helge Andersen i Tess.

Butikkjeden selger blant annet slanger og sveiseprodukter til industrien.

To av tyveriene ble oppklart av politiet der to unge litauere tilsto å ha stjålet seks sveiseapparater. Begge ble dømt til seks måneders fengsel.

– Må ha avskrekkende straff

I politiavhør av pågrene utlendinger får politiet stadig vekk høre at Norge er en godtebutikk for mobile vinningskriminelle.

Derfor prioriteres nå mobile vinningskriminelle høyt av politiet og av påtalemyndigheten.

– Vi kan ikke ha et straffenivå som utlendinger ler av, men vi må ha et straffenivå som er avskrekkende, avslutter politiadvokaten.

Skjulested

Her er et av skjulestedene tyvene fra Litauen brukte for å skjule stjålne gjenstander.

Foto: Politiet