UP stoppet smuglere

Utrykningspolitiet i Valdres stoppet det de trodde var en fyllekjører i november, men da de kikket inn i bilen fant de store mengder smuglervarer.

UP

Utrykningspolitiet trodde de hadde fått øye på en promillekjører da de oppdaget smuglernes varebil i Nord-Aurdal.

Tre menn i 20-årene fra Polen er nå dømt til 36 dagers fengsel etter at de ble stoppet med bilen full av sprit, øl og sigaretter i Nord-Aurdal.

Da UP stoppet varebilen fant de 40 000 sigaretter, 1200 liter øl og 105 liter sprit.

Følgebil

De tre mennene skal ha fått i oppdrag fra en eller flere ukjente å frakte øl, sprit og sigaretter til Norge. En av de dømte mennene kjørte en ferdig lastet varebil fra Polen til Sverige, hvor han møtte de to andre.

Da de kjørte inn i Norge kjørte en av dem varebilen, mens de to andre kjørte en Volvo som ble brukt til å spane etter tollere og politi. Begge bilene var utstyrt med mobiltelefoner som ble brukt til å kommunisere mellom bilene og oppdragsgiverne, står det i dommen fra Valdres tingrett.

De to bilene kjørte ifølge, men Volvoen kjørte litt foran varebilen slik at de kunne varsle mannen som kjørte varebilen med smuglervarene om de oppdaget politiet.

Trodde det var promillekjører

Ingen av de tre møtte til rettssaken, men har i tidligere avhør erkjent smuglingen. Varebilen ble stoppet da den kom til Bjørgo i Valdres. Da var det politibetjenter fra UP som reagerte på kjøringen til sjåføren av varebilen.

De reagerte på at bilen tok store svinger og til dels kjørte over midtstripen. I retten forklarte en av UP-betjentene at de mistenkte promillekjøring og valgte å stoppe varebilen.

De undersøkte bilen og fant smuglervarene pakket i svarte søppelsekker som fylte opp passasjersetene i bilen samt hele lasterommet. Sjåføren ble pågrepet og forklarte at han hadde fått tilbud om å kjøre bilen til Norge, og han var klar over at det var ulovlige varer. Han skulle motta 1000 zloty for jobben, noe han syntes var lett-tjente penger.

– Profesjonelt

En annen politipatrulje oppdaget Volvoen som hadde stoppet i nærheten av Hovda Fjellstue. De to polakkene nektet først for å ha noe med saken å gjøre, men endret forklaring to dager senere. De forklarte at de hadde fått i oppdrag å kjøre følgebilen og de skulle få 800 zloty hver.

Valdres tingrett ser på smuglingen som grov tollovertredelse. Retten mener at smuglingen bærer et visst profesjonelt preg siden varebilen hadde manipulert fjæring tilpasset stor last, at det ble benyttet lederbil og at det ble kommunisert mellom de to bilene og oppdragsgiveren.

De tre ble dømt til 36 dagers fengsel.