Hopp til innhold

Unik video gjorde Hamar-firma verdenskjent

Hele verden oppdaget det lille Hamar-firmaet Making View, da en spektakulær video fra en Formel 1-bil ble lagt ut på internett.

Hamar-firmaet Making View har utviklet en 360 graders kamerateknologi som virkelig har pirret nysgjerrigheten til store internasjonale selskap.

SE VIDEO: Kameraet ble plassert på en Formel 1-bil, og den spesielle teknologien gjør at seeren kan svinge kamera rundt, mens bilen suser av gårde.

– Da eksploderte det. Videoen ble lagt ut en torsdag kveld, og i løpet av fredagen og lørdagen hadde 500 000 unike brukere vært på hjemmesida vår, og videoen var sett av 1,5 millioner personer, sier daglig leder Are Vindfallet.

Videoen som fikk verden til å rette øynene mot Making view på Hamar er levende bilder fra en Formel 1-bil tatt med avansert 360 graders kamerateknologi.

Den gjør det mulig for dem som ser videoen å snu og vende kamera i den retningen man sjøl måtte ønske.

Laget alt sjøl

Are Vindfallet, Making view

Are Vindfallet i Making view opplevde at en og halv million mennesker så videoen deres i løpet av en helg.

Foto: Knut Røsrud / NRK

«Som å være der!» er slagordet til Making View. De har utviklet en 360 graders kamerateknologi som virkelig har pirret nysgjerrigheten til store internasjonale selskap.

Nesten alt de bruker av utstyr har de utviklet selv, her i sin egen kjeller. Ved å bygge stein for stein har de nå blitt verdensledende i et marked som skal gi deg og meg helt nye seeropplevelser.

– Etter at vår teknologi, som er en 360 graders filmteknologi, har blitt mer og mer kjent i verden så har interessen for vårt felt eksplodert egentlig, sier Vindfallet.

Fått vinger

Red Bull ble imponert da de fikk presentert den nye kamerateknologien, og med dette storkonsernet på laget skulle en kanskje tro at gründerne fra Hamar har skutt gullfuglen og blitt rike.

– Red Bull var veldig klare da vi skrev en avtale med dem at vi kommer ikke til å bli rike av Red Bull isolert, men de skulle gi oss vinger. Og det er det som har skjedd med oss. Vi har fått vinger og en voldsom oppmerksomhet.

I dag jobber Hamarfirmaet for store selskaper som Audi, Ferrari, Oakley og Ducati. Bunken av visittkort forteller en historie om mange møter, men få kroner.

For skal Making View bli større og stadig flinkere trenger de penger, men å nå de rette investorene er vrient.

– Selskaper som oss går under den radaren. Lokalt finnes det ikke en eneste såkorn-krone, og nasjonalt veldig få. Det som finnes går til olje og gass. Vi har en stor jobb å gjøre der da det gjelder å gjøre oss kjent, og å få tak i selv små midler.

Må tenke annerledes

Dekan Tone Haraldsen ved Høgskolen i Lillehammer og leder for det nye kunnskapssenteret for kulturnæringer, er enig i at det er vanskelig å finne investorer for et lite teknologiselskap fra innlandet.

– Man har spesialkompetanse innenfor visse bransjer i Norge og man er ikke beredt til å ta en risiko og benytte produkter man ikke kjenner så godt. Investorene skal jo også ha avkastning, sier hun.

Hun tror ikke bedriftene gjør så mye feil, men peker på flere ting de kan gjøre annerledes.

– De kunne tjent på å ha et styre med kompetente forretningsfolk, som kan fungere som døråpnere for dem. Mange av disse koster ikke så mye. Det er også viktig at produsentene ikke bare forteller at de lager noe, men også hvorfor folk skal kjøpe produktet, sier dekanen.

Flere saker fra Innlandet